Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2013. 10:53:09
HMM ...

Je li Hrvatska postala intelektualna kolonija?

Izumitelj Ivan Kabalin već godinama pokušava natjerati institucije da zaštite njegov patent koji iskorištavaju Gillette i Wilkinson bez naknade

Hrvatski izumitelj ne može do svojih prava
Hrvatski izumitelj ne može do svojih prava (Arhiva)

Ing. Kabalin patentirao je specijalnu britvicu, koja je danas u svijetu poznata ga Gillette Sensor Excel  i na tom proizvodu američka kompanija Gillette godišnje okrene milijarde  dolara. Isti izum  masovno u svijetu primjenjuje i britanska kompanija Wilkinson Sword, dok pravi izumitelj u bijedi živi u ubožnici pokraj Petrinje.

Nažalost, Hrvatska je sama sebe osudila na to da bude intelektualna kolonija. Pojedinci su u interesu stranih eksploatatora vlastitim zakonima bagatelizirali izume hrvatskih izumitelja. U vrijeme kad tehnologija vlada svijetom, a po broju izumitelja po glavi stanovnika Hrvatska je među vodećim zemljama na svijetu, na snazi je zakon po kojem ni jedan patent zapravo ne vrijedi ništa. Stoga i ne začuđuje da je tek odnedavno na Pravnom fakultetu u Zagrebu uveden izborni kolegij  o intelektualnom vlasništvu.

Osim Kabalinova slučaja, razlog za OLAF-ovo uključivanje u istragu je i to što je državna institucija iz Savezne Republike Njemačke - Deutsches Patent- und Markenamt (DPMA, Njemačka služba za patente i marke prije nekoliko godina uputila financijsku pomoć od nekoliko desetaka tisuća eura u sklopu međunarodne suradnje za sređivanje dokumentacije i informatizaciju DZIV-a, ali ta je uplata završila na privatnom bankovnom računu nekadašnjeg ravnatelja Željka Topića. Kako se njegov privatni bankovni račun našao u službenoj korespodenciji i dokumentaciji DZIV-a i je li greška ikad ispravljena, zasad je nepoznato.

Cijeli slučaj pročitajte na portalu Tjedno.com

18.10.2013. 10:53:09
http://metro-portal.hr/je-li-hrvatska-postala-intelektualna-kolonija/81130/