Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2016. 09:44:00
MOKRI SNOVI

Je li Hrvatska konačno blizu investicijskog rejtinga?

Poboljšanje izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga od strane S&P-a je očekivano, s obzirom na pozitivne gospodarske trendove i političku stabilnost, a povećanje rejtinga moglo bi uslijediti u drugoj polovici 2017.

Prvi znak oporavka?
Prvi znak oporavka? (Arhiva)

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

"Poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga Hrvatske od strane S&P-a zapravo je očekivano pod utjecajem pozitivnih trendova tijekom 2016., prije svega dinamiziranja gospodarskog rasta, a s druge strane nastavka procesa fiskalne konsolidacije, odnosno smanjivanja fiskalnog deficita ispod 2 posto BDP-a, što implicira potencijalni izlazak iz Procedure prekomjernog deficita u 2017. godini", kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Analitičari S&P-a povećali su u izvješću svoju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. s prijašnjih 1,7 na 2,7 posto. I u idućoj godini očekuju nastavak povoljnijih trendova jer je, smatraju, politička neizvjesnost smanjena nakon stabilnijeg rezultata na prijevremenim izborima u rujnu.

"Poboljšanje izgleda hrvatskog rejtinga i više je nego očekivano, s obzirom na bolji od očekivanja rast, bitno smanjenje proračunskog deficita te tendenciju smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, a tome je pridonijela i politička stabilnost", kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Ističe i da je poboljšanje izgleda jako pozitivno za Hrvatsku te da će, s obzirom na očekivanja za 2017., vrlo vjerojatno tržište i sentiment "ići u smjeru podizanja rejtinga".

No, smatra da je za podizanje rejtinga potrebno učiniti malo više, da se u idućih godinu dana, u prvoj godini mandata ove Vlade, pokažu ključni reformski potezi, prije svega s rashodne strane proračuna, odnosno kroz reformu velikih javnih sustava i poduzeća.

"Preduvjeta za to sigurno ima, s obzirom na političku stabilnost. Pitanje je samo hoće li biti dovoljno političke volje i snage za to", zaključuje Živković-Matijević.

Kovač: Prije druge polovice 2017. prerano za povećanje rejtinga

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije - Standard & Poor's, Moodys i Fitch i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no dok Moody's i Fitch drže negativne izglede, S&P ih od petka drži stabilnima.

"Kada gledamo ostale rejting kuće za očekivati je da je njihov idući korak poboljšanje izgleda, dok za samo poboljšanje kreditnog rejtinga vrlo vjerojatno treba pričekati da se vidi kako će se izvršavati proračun i u kojoj mjeri će se nastaviti pozitivni trendovi na strani gospodarskog rasta", kaže Kovač.

Osim bržeg gospodarskog rasta nego što se očekivalo, analitičari S&P-a istaknuli su u izvješću da su se Vladine financije značajno poboljšale. Stoga su revidirali na niže svoje ranije procjene deficita opće države za 2016. godinu na 1,8 posto, s prethodnih 2,9 posto BDP-a.

U S&P-u također očekuju da će niži deficiti rezultirati smanjenjem tereta javnog duga. Procjenjuju da će, nakon što je dosegnuo vrhunac u 2015. od 87 posto BDP-a, postupno padati na manje od 84 posto BDP-a do 2019. godine.

"Prije druge polovine 2017. vjerujem da je prerano govoriti o potencijalnom povećanju kreditnog rejtinga. Ono će ovisiti o implementaciji proračuna za 2017. godinu, nastavka smanjenih političkih rizika i mogućnosti da zadržimo ovu dinamiku rasta iz 2016. godine", zaključuje Kovač.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast u posljednjih osam godina. U prvom polugodištu rast je, pak, iznosio oko 2,8 posto.

Iz S&P-a poručuju da bi mogli podići hrvatski kreditni rejting ako se nastavi gospodarski oporavak, a nova Vlada nastavi iskazivati sposobnost i spremnost da provede strukture reforme te se drži svoje agende vezane uz fiskalnu konsolidaciju, koja će voditi bržoj konsolidaciji proračunskog deficita.

17.12.2016. 09:44:00
http://metro-portal.hr/je-li-hrvatska-konacno-blizu-investicijskog-rejtinga/101964/