Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2013. 10:16:00
TRAYVON MARTIN

Jay-Z i Beyonce uključili se u prosvjede

U SAD su se u subotu održali prosvjedi u mnogim gradovima u zemlji na poziv aktivista za građanska prava i simpatizera mladog crnca Trayvona Martina

Prosvjedi se održavaju širom SAD
Prosvjedi se održavaju širom SAD (Screenshot YouTube)

Ti prosvjedi 'šalju čitavoj zemlji poruku da nećemo čekati prekriženih ruku', rekao je za CNN Tracy Martin, Trayvonov otac, dok su počinjali prosvjedi u Miamiju. Mladićeva majka Sybrina Fulton treba sudjelovati u prosvjednoj povorci u New Yorku.

Pred saveznim sudom u Washingtonu, nekoliko stotina metara od Capitol Hilla, tristotinjak ljudi, uglavnom crnaca, okupilo se pod sloganom 'sloboda i pravda za sve'.

Presuda porote na sudu u Sanfordu, na Floridi prošlog tjedna odjeknula je i u Bijeloj kući, gdje je predsjednik Barack Obama, prvi crni predsjednik SAD-a rekao u petak da je i sam 'prije 35 godina mogao biti Trayvon Martin'.

Oslobađajuća presuda Zimmermanu, čuvaru u gradskoj četvrti koji je u veljači 2012. ubio sedamnaestogodišnjeg Trayvona već je prošlog tjedna potaknula spontane prosvjede. Presuda je probudila stare demone Amerike koja je ponovo otkrila da je rasizam u njoj još živ.

Američki predsjednik nije htio kritizirati presudu porote koja je zaključila da je Zimmerman pucao u samoobrani, istaknuvši da je porota bila neovisna u odlučivanju. 'Sud je odlučio, tako funkcionira naš sustav', rekao je.

Trayvonovi roditelji su rekli da su 'počašćeni i iskreno dirnuti što je predsjednik našao vremena te javno, i dugo, govorio o našem Trayvonu. Njegove riječi nam daju snagu. Poistovjetivši se s našim sinom, predsjednik mu je odao veliku počast', rekli su.

U prosvjede su se uključili i neke slavne osobe poput planetarno popularne pjevačice Beyonce i njezinog supruga, također glazbenika, Jay Z-a.


21.07.2013. 10:16:00
http://metro-portal.hr/jay-z-i-beyonce-ukljucili-se-u-prosvjede/79371/