Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2011. 22:41:00
EARTH HOUR

Javnu rasvjetu na sat vremena ugasit će 13 hrvatskih gradova

Sat za planet Zemlju, po motom "Više od sata" obilježit će se gašenjem svjetla u 13 hrvatskih gradova

Earth Hour
Earth Hour (Wikipedia)

Hrvatski gradovi na sat vremena ugasiti će javnu rasvjetu u nekim svojim ulicama i građevinama u subotu, 26. ožujka, u 20,30 sati, prenosi Hina. Ukupno 13 gradova tako će se priključiti inicijativi WWF-a "Sat za planet Zemlju" koji se ove godine održava pod motom "Više od sata", rekla je danas na konferenciji za novinare u hotelu Regent Esplanade voditeljica projekta iz WWF-a Petra Boić-Petrač.

U akciju se uključilo 13 hrvatskih gradova, kazala je i istaknula kako im se pismom potpore pridružio predsjednik Ivo Josipović, pozvavši građane da 26. ožujka ugase svjetla u svojim domovima i tvrtkama. Cilj akcije je potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnom brigom za uštedu energije pridonesu zaštiti prirodnih bogatstava našeg planeta, rekla je.

Na središnjoj proslavi 26. ožujka u 20,30 sati na zagrebačkom će Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama na sat vremena biti ugašena rasvjeta. Nastupit će i hrvatski ambasadori akcije - glumica Zrinka Cvitešić te glazbenici Ivana Husar-Mlinac, Marija Husar-Rimac i Hrvoje Rupčić koji se pridružuju ostalim ambasadorima te akcije u svijetu.

Marketinški potezi

"Zahvaljujući potpori Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, splitska i dubrovačka lokalna samouprava rado je pristala 26. ožujka ugasiti rasvjetu na UNESCO-ovoj kulturnoj baštini u Hrvatskoj: Dioklecijanovu palaču i Zidine koje će biti u mraku do 2. travnja. Zadar gasi rasvjetu UNESCO-ova kandidata Poljanu Ivana Pavla II. (Forum), u Osijeku će u mrak utonuti Tvrđa, a u Puli Arena. Tim se gradovima gašenjem svjetala pridružuju Zagreb (Cvjetni trg s okolnim ulicama), Opatija (šetalište Lungo mare) i Makarska rivijera sa svih šest gradova", rekla je Boić-Petrač. Pozvala je i ostale hrvatske gradove da na sat vremena ugase javnu rasvjetu. U gradovima će biti priređeno prigodno druženje uza svijeće, donaciju DM-a.

Igor Ćutuk iz Coca-Cole u Hrvatskoj, koja se u akciju uključila kao glavni pokrovitelj, rekao je kako će na dva dana ugasiti rasvjetu na upravnoj zgradi u Sachsovoj ulici u Zagrebu, a uključili su i zaposlenike koji će ugasiti svjetla u domovima.

Akciji se pridružuje i zagrebački hotel Regent Esplanade, koji će ugasiti rasvjetu na pročelju zgrade, prilagoditi rasvjetu u hotelu te služiti večeru i priređivati plamteće koktele i romantičnu večeru uza svijeće, rekao je glavni direktor toga hotela Philip Mahoney.

"Sat za planet Zemlju" je svjetska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena WWF-a, jedne od najvećih i najuglednijih svjetskih neovisnih udruga za zaštitu prirode.

17.03.2011. 22:41:00
http://metro-portal.hr/javnu-rasvjetu-na-sat-vremena-ugasit-ce-13-hrvatskih-gradova/56631/