Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2009. 13:04:53
VILIM RIBIĆ:

Javnim službenicima će plaće do 2016. porasti 77 posto

Optimističan scenarij koji predviđa početak gospodarskog oporavka zemlje u prvom polugodištu iduće godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

Sporazum o plaćama koji su nedavno potpisali vlada i sindikati javnih službi jamči učiteljima, liječnicima, sveučilišnim profesorima, policajcima i ostalim zaposlenima u javnim i državnim službama da će im plaće, u slučaju da ostale plaće u društvu rastu dosadašnjim tempom, do 2016. godine porasti 77 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.

Sporazum je i više nego dobar jer utemeljuje stratešku politiku očuvanja plaća i kadrova u javnim i državnim službama, što je presudno za kvalitetno pružanje usluga građanima, ustvrdio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Zbog povišica koje bi u iduće tri godine trebali dobiti javni i državni službenici masa za njihove plaće porast će između 6,5 milijardi kuna, ako se postigne sporazum o ograničavanju rasta plaća u cijeloj državi, i 8,5 milijardi kuna, ako će plaće rasti kao i dosad.

Sada će se javiti razni poduzetnici, ekonomski analitičari i sl. koji će reći "to je strašan novac", ali svi trebaju biti svjesni da smanjivanje plaća ima svoju cijenu - nije trebalo smanjivati plaće javnim i državnim službama, istaknuo je Ribić.

Sindikalci su izračunali da će plaća VSS početnika u javnim službama, koja im služi kao indikator za odnos prema ostalim plaćama u državi, s današnjeg bruto iznosa od 6.386 kuna do 2016. godine porasti na bruto iznos od 11.201 kunu.

To je optimističan scenarij koji predviđa da će gospodarski oporavak zemlje početi u prvom polugodištu iduće godine, ako se to ne dogodi rast će biti manji, a dođe li do gospodarske "kataklizme" plaće uopće neće rasti.

No, sporazum ima još jednu dobru stranu - njime je osigurano povećanje plaća bez obzira na stanje u gospodarstvu, i to iduće godine od 1. siječnja za polugodišnju stopu inflacije, te od 1. listopada za godišnju stopu inflacije, što će, po procjeni sindikata, ukupno iznositi oko tri četvrtine od šest posto, koliko im je vlada smanjila plaće u ovoj godini.

Osim za oko 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama sporazum je dobar i za javne financije jer vladi ostavlja predah od godine i pol dana, koliko plaće neće značajnije rasti, da provede reforme u javnom sektoru, osigura racionalizacije i uštede, te izgradi politiku plaća i u ostalim sektorima, ocijenio je Ribić.

Sporazum, međutim, nije dobar za projekte poput Pelješkog mosta jer ne ostavlja vlastima novac za razbacivanje i financiranje propalih proizvođača i neuspješne proizvodnje, kaže Ribić.

Predsjedniku HNS-a Radomiru Čačiću, koji se narugao sindikalcima da su "bedaci" koji su prije izbora prihvatili isprazno obećanje premijera Ive Sanadera, poručio je pak kako sindikalni čelnici "nisu potpisali obećanje nego dokument s pravnom snagom i utuživ na sudu".

Osam sindikata javnih službi provest će među članstvom referendum o prihvaćanju sporazuma od 8. do 10. lipnja, a sindikalni čelnici ne sumnjaju da će većina biti za sporazum jer, kažu, već su dosad od članova primili puno pozitivnih reakcija. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 13:04:53
http://metro-portal.hr/javnim-sluzbenicima-ce-place-do-2016-porasti-77-posto/18095/