Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 14:30:00
RAT PIRATIMA

Japanski softver u nekoliko sekundi otkriva ilegalne kopije filmova na računalu

Tvrtka NEC na manifestaciji Embedded System Expo u Tokiju planira predstaviti revolucionarnu tehnologiju za borbu s internetskim piratima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Internetsko piratstvo mnogima je trn u oku. Dobro, trn je u oku onima koji zbog njega gube milijune. Korisnicima interneta koji nose titulu pirata vijest da japanska tvrtka NEC planira razviti softver koji u roku od nekoliko sekundi identificira kopiju ilegalno skinutog filma s interneta i to 96-postotnom točnošću nikako nije pozitivna. U borbi s internetskim piratstvom upravo je vrijeme bio najveći problem - dakle, kako u što kraćem roku istražiti ogromne baze datoteka. Nova tehnologija iz NEC-a, koja će biti predstavljena na tridesetoj manifestaciji Embedded System Expo u Tokiju, koja počinje 12. svibnja i traje dva dana, garantira mogućnost pregledavanja 1,000 sati filmskog materijala u roku od samo jedne sekunde. Nekoliko sekundi kasnije, softver povezuje kopije s originalom i odmah otkriva radi li se o ilegalno pribavljenom materijalu.

Na koji način tehnologija funkcionira? Softver sadrži detalje iz originalne snimke, nešto poput digitalnog potpisa, koje uspoređuje s kopijama - analizira razlike u osvjetljenju prizora definirane preko rasporeda, dimenzija i oblika onoga što se prikazuje. Svaki prizor, odnosno svaka slika ima jedinstven 'potpis'. Tako se identificira i najmanja varijacija, bilo da je u pitanju kopija napravljena kamerom, DVDRip ili pak ako su postavljeni podnaslovi, zatamnjenja i tako dalje. Usporedba kopije s originalom traje maksimalno dvije sekunde, tvrde u NEC-u. Originali bi se trebali pokapati, logično. Ipak, pirati su pirati i do sada su uvijek uspijevali izbjegavati sve moguće mjere zaštite autorskih prava. Pitanje je vremena kad će se pojaviti protumjera. Ali tko zna, možda upravo ovaj najavljivani softver zada prvi veći udarac piratstvu na internetu i autorima donese barem trunku mira kad je u pitanju zaštita autorska prava.

12.05.2010. 14:30:00
http://metro-portal.hr/japanski-softver-u-nekoliko-sekundi-otkriva-ilegalne-kopije-filmova-na-racunalu/39844/