Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2011. 22:34:00
MARŠ U FUKUSHIMI

Japanski roditelji traže zaštitu djece od radijacije

Majke zbog straha od radijacije ne doje svoje tek rođene bebe, zemlja oko škola je zagađena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (You Tube)

Gnjevni roditelji iz japanskoga grada Fukushime u nedjelju su marširali i zajedno sa stotinama drugih ljudi zahtijevali zaštitu djece od radijacije stvorene prije tri mjeseca kad je snažnu potresu i tsuanmiju nakon njega došlo do najteže nuklearne katastrofe u zadnjih 25 godina, piše Hina.

"Želimo natrag svoje živote, želimo živjeti kao prije potresa, u sretnim obiteljima", reka je Hiroko Sato koja je po pljusku marširala s nećacima od tri i sedam godina uz transparente na kojima piše "Nećemo nuklearke" i "Dovoljna je jedna Fukushima".

"Moje se dijete rodilo dva tjedna prije nuklearne nesreće i nisam ga dojila od straha da sam izložena previsokoj radijaciji", rekla je Sato.

U potresu 11. ožujka stradala su tri reaktora elektrane Fukushima Daiichi, a osamdeset tisuća stanovnika evakuirano je zbog curenja radioaktivnosti, eksplozija vodika i pregrijavanja goriva u šipkama.

Roditelji su ohrabreni masovnim prosvjedima koji su u svibnju natjerali vladu da smanji donju granicu dopuštene izloženosti školske djece zračenju. Vlada je školama ponudila i novčanu pomoć za uklanjanje gornjega sloja zemlje koji je previše radioaktivan.

26.06.2011. 22:34:00
http://metro-portal.hr/japanski-roditelji-traze-zastitu-djece-od-radijacije/60605/