Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 08:07:40
ZEZNULI GA AMERI

Japanski premijer najavio ostavku

Hatoyama je najavio ostavku nakon velikog pada popularnosti koji je uslijedio zbog prekršenog obećanja da će ukinuti američku vojnu bazu na otoku Okinawi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Hatoyamina ostavka posljedica je rastućih pritisaka u njegovoj stranci uoči izbora za gornji dom japanskog parlamenta u srpnju, nakon što ga je šeprtljavo ponašanje u vezi premještanja vojne baze američkih marinaca na Okinawi u javnosti prokazalo kao neodlučnog političkog lidera.

Hatoyama je četvrti japanski predsjednik Vlade koji daje ostavku u posljednje četiri godine. Na konferenciji za novinare Hatoyama je obznanio da nakon osam mjeseci napušta premijersko mjesto "zbog vlastitih grešaka".

Uoči prošlogodišnjih izbora, na kojima je njegova Demokratska stranka prekinula dugogodišnju vladavinu konzervativaca, Hatoyama je obećavao stanovnicima Okinawe da više neće dozvoliti američku vojnu bazu na otoku, no prošlog tjedna njegova je Vlada dopustila Amerikancima premještanje baze u slabije naseljeno područje, unatoč neslaganju lokalnog stanovništva.

Hatoyama je također najavio ostavku glavnog tajnika stranke Ichira Ozawe, drugog u hijerarhiji stranačke moći, pa analitičari procjenjuju da će ga na funkciji predsjednika Vlade vjerojatno naslijediti ministar financija Naoto Kan.

Vladajuća tročlana koalicija ovoga je vikenda spala na dva slova, nakon što se Socijaldemokratska stranka, manja stranka ljevice, povukla iz Vlade zbog neslaganja sa sporazumom o premještanju američke baze. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 08:07:40
http://metro-portal.hr/japanski-premijer-najavio-ostavku/41548/