Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 12:44:37
STOP VIVISEKCIJI

Japanci stvorili prozirnu 'zlatnu ribicu'

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon uzgoja prozirne žabe u 2007., druga ekipa znanstvenika uspjela je ponoviti priču i sa ribom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.bangkokpost.com)
Dvije godine nakon prozirne žabe, japanski znanstvenici uzgojili su prozirnu zlatnu ribicu, kojoj su svi organi vidljivi, što omogućuje izbjegavanje sporne sekcije.

"Možete vidjeti kako joj kuca srce, ali i promatrati druge organe, jer joj ljuska i koža nemaju pigmenta", objasnio je Yukara Tamaru, profesor biologije na Sveučilištu Mie. Kako bi to postigla, ekipa je izvela niz križanja zlatnih ribica riba svijetle boje i sada je moguće promatrati organe te životinje bez sekcije. Možete joj promatrati mozak, dok mirno pliva u akvariju, naveo je Tamaru.

Druga japanska ekipa je 2007. uzgojila prozirnu žabu kako bi izbjegla vivisekciju. Oni su najavili da napreduju u procesu masovne proizvodnje. Profesor Masayuki Sumida s Biološkog instituta vodozemaca Sveučilišta u Hirošimi je rekao da će sljedeće godine te životinje staviti na tržište. Tada će laboratoriji i škole moći kupiti prozirne punoglavce i žabe, a moći će ih kupiti i osobe koje žele ljubimca, za oko 10.000 jena ili 75 eura. Sumida kani svoje žabe prodavati i u inozemstvu.

Znanstvenici Sumidine ekipe su uspjeli stvoriti prozirnu žaba genetskim manipulacijama rijetkih albino primjeraka smeđe japanske žabe. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 12:44:37
http://metro-portal.hr/japanci-stvorili-prozirnu-zlatnu-ribicu/29561/