Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2011. 12:57:00
ZABRINJAVAJUĆE

Japanci našli radioaktivni cezij u mlijeku za djecu

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u ožujku, ubrzo nakon nuklearne nesreće

Jedna od najvećih prehrambenih tvrtki u Japanu objavila je kako su internom analizom utvrdili tragove radioaktivnog cezija u svojem mlijeku za djecu, prenosi Hina. Iako je količina manja od one dopuštene zakonom, tvrtka je ipak odlučila ponuditi kupcima besplatnu zamjenu.

Meiji je izmjerio do 31 bekerel po kilogramu cezija 134 i 137 u mlijeku u prahu što se povezuje s ostacima radioaktivnih čestica nakon nuklearne nesreće u centrali Fukushimi.

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u ožujku, ubrzo nakon nuklearne nesreće.

S obzirom da gornja granica koju su odredile vlasti iznosti 200 bekerela po kilogramu, "izmjerena razina nije takva da može imati posljedice po zdravlje", kazala je tvrtka ali u želji da umiri roditelje preporučuje da djeca ne piju to mlijeko.

Riječ je o proizvodu "Meiji Steppu" kojemu rok upotrebe istječe u listopadu 2012. što se odnosi na približno 400.000 pakiranja.

Tvrtka obećaje objaviti na internet stranici rezultate ispitivanja.

Ovo je prvi put da je radioaktivni cezij otkriven u mlijeku u prahu nakon katastrofe u Fukushimi izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka.

06.12.2011. 12:57:00
http://metro-portal.hr/japanci-nasli-radioaktivni-cezij-u-mlijeku-za-djecu/66125/