Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2011. 12:10:00
NOVA ISTJECANJA

Japan u novim problemima s nuklearkama

Kompanija Japan Atomic Power objavila je da je zaustavila "istjecanje" nakon što su minimalne količine zračenja otkrivene u plinu koji je iscurio iz nuklearke Tsuruga u nedjelju

Japan opet u problemima s nuklearkama
Japan opet u problemima s nuklearkama (Getty Images - ilustracija)

Japan je u ponedjeljak objavio da je iz nuklearke na zapadnoj obali zabilježeno minimalno "istjecanje" radioaktivnosti, a istodobno bi druga kompanija mogla zatvoriti svoju nuklearku u središnjem Japanu zbog pojačane zabrinutosti za sigurnost nakon nedavnog razornog potresa i tsunamija.

Kompanija Japan Atomic Power objavila je da je zaustavila "istjecanje" nakon što su minimalne količine zračenja otkrivene u plinu koji je iscurio iz nuklearke Tsuruga u nedjelju. Kompanija tvrdi da nije bilo utjecaja na okoliš.

Japan Atomic Power objavio je da istražuje taj slučaj koji bi mogao povećati zabrinutost javnosti oko problema s japanskim nuklearkama nakon razornog potesa i tsunamija koji je pogodio nuklearku Fukushimu u ožujku ove godine.

Japanski mediji izvještavaju da bi treći po snazi japanski proizvođač energije Chubu Electric Power Co tijekom dana mogao donijeti odluku da privremeno zatvori jednu od svojih nuklearki na obali 200 kilometrara jugozapadno od Tokija dok ne izgradi zid kao zaštitu od mogućih tsunamija i poduzme druge mjere za poboljšanje sigurnosti. Taj bi posao trajao oko dvije godine što bi moglo dovesti do nestašice energije nakon potresa i tsunamija koji su pogodili zemlju 11. ožujka.

09.05.2011. 12:10:00
http://metro-portal.hr/japan-u-novim-problemima-s-nuklearkama/58632/