Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2010. 12:46:00
ROBOPACIJENT

Japan: Studenti stomatologije uče 'zanat' na robotu

POGLEDAJTE VIDEO: Tehnološko dostignuće omogućit će studentima da uče, a pritom ne čine pogreške na ljudima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Japanski studenti stomatologije vježbaju na robotu prije nego im bude dopušteno popravljati zube stvarnim pacijentima, a 157 centimetara visok robot luči slinu, može kihati i kašljati, zasititi se sjedenja na zubarskom stolcu i što je najvažnije, reagirati na bol baš kao ljudsko biće.

Studenti na sveučilištu Showa, njih 88, polagali su ispit na robotu pacijentu koji je zapravo treća generacija u svojoj vrsti razvijena tako da reagira i omogući studentima da uče, a pritom ne čine pogreške na ljudima.

Ne samo da robot automatski reagira na pokrete koji mogu izazvati bol u pravog pacijenta, već su ga znanstvenici osmislili tako da putem posebna ekrana izazivaju nepredviđene radnje kao što su kihanje, kašljanje ili nenadano uzmicanje pred intrumentima.

"Čovjeku koji radi na toj novoj generaciji robota doista se čini da pred sobom ima pravog pacijenta", objasnio je 26-godišnji student. "Robot zuboboljac" luči slinu kao i pravi pacijent, a znade se i umoriti od držanja ustiju širom otvorenih te katkad "spontano" zatvara usta kao da želi reći da mu je dosta. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 12:46:00
http://metro-portal.hr/japan-studenti-stomatologije-uce-zanat-na-robotu/36617/