Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2011. 14:51:00
HUMANITARNA KRIZA

Japan se bori s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata

VIDEO - Japanci pokušavaju spriječiti najgore, stanje na terenu je katastrofalno, dolazi do prekida u opskrbi

Japan
Japan (Facebook)

Japanski premijer Naoto Kan uvjeren je da će njegova zemlja prevladati tešku krizu i dodaje da situacija na sjeveroistoku zemlje nije ista kao černobilska katastrofa 1986. godine, prenosi Hina.

"Radijacija je iscurila u zrak, ali nema izvješća da se radi o velikoj količini", rekao je premijer, a prenijela je novinska agencija Jiji. "Ovo je potpuno drukčije od nesreće u Černobilu. Radimo na sprječavanju štete od širenja", kazao je.

Naoto Kan je izjavio kako je uvjeren da će Japan prevladati krizu koju je prouzročio katastrofalan potres, a zatim i tsunami. Rekao je da je ovo najveća kriza s kojom je zemlja suočena od kraja Drugog svjetskog rata.

Pogledajte snimke užasa (isplati se istrpjeti neprikladu reklamu na početku videa):


Japan suočen s humanitarnom krizom

Dok dužnosnici strahuju da bi moglo biti više od 10.000 mrtvih, poduzimaju se spasilački napori za izvlačenje preživjelih iz ruševina i dostavu vode, hrane i goriva. Evakuirano je više od 35.000 ljudi.

"Volio bih vjerovati da ima još preživjelih", rekao je Masaru Kudo, jedan od 100.000 vojnika koji pomažu u spasilačkim operacijama u selu Rikuzentakati, koje je gotovo sravnjeno sa zemljom, u prefekturi Iwate.

Dva dana nakon što su valovi potopili cijele četvrti i progutali oko 5.000 domova, Rikuzentakata je, kao i mnoga druga sela i gradovi, suočena s brzorastućim brojem mrtvih i nestankom vode, hrane i goriva.

Diljem Japana bez struje i grijanja je oko 1,8 milijuna kućanstava, priopćilo je japansko ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Deseci tisuća ljudi potražili su skloništa u školama i na stadionima.

Stanje u centrali teško, prekidi u opskrbi

Japanski premijer Naoto Kan rekao je u nedjelju da je stanje u nuklearnoj centrali Fukushimi i dalje teško i upozorio je da su mogući prekidi u opskrbi zemlje električnom energijom većih razmjera, nakon potresa i tsunamija koji su opustošili sjeveroistok.

"Električne mreže tvrtka Tepco i Tohoku Electric Power su u iznimno teškom stanju što se tiče opskrbe", rekao je Kan, priznavši da postoji opasnost od "velikih prekida u opskrbi strujom".

Vlada će odobriti Tepcu da izradi plan izmjeničnog prekida opskrbe kako se cijela područja ne bi neočekivano našla u mraku. Kan je pozvao građane i poduzeća da znatno smanje potrošnju radi uštede električne energije.

13.03.2011. 14:51:00
http://metro-portal.hr/japan-se-bori-s-najvecom-krizom-od-drugog-svjetskog-rata/56440/