Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2010. 19:50:29
VELIKE AMBICIJE

Japan planira izgradnju Mjesečeve baze pomoću robota do 2020.

Japan je razvio strategiju za nacionalnu svemirsku misiju, a ona uključuje lansiranje robota na površinu Mjeseca do 2020.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Svrha je izgradnja svemirske baze na južnom polu Zemljinog satelita. Baza će biti energetski samodostatna, a mjesečev rover koji bi trebao ispitati područje gradnje sletjet će tamo već 2015.

Japanski mediji navode kako se totalna vrijednost investicije procjenjuje na 2,2 milijarde dolara. Program istraživanja površine Mjeseca podijeljen je na dvije faze - ispitivanje i analiza, te gradnja baze. Izgradnja prve japanske baze označavan novi korak na područu tehnologija za istraživanje svemira. Japanski znanstvenici navode kako će roboti biti u stanju automatski generirati električnu energiju.

Prijašnja vlada na čelu s premijerom Tarom Asom raspravljala je o programu lunarnih istraživanja. No, s pojavom nove administracije u SAD-u, Japan se više fokusirao na istraživanje Marsa i manjih planeta. Ipak, nova japanska vlada strategiju istraživanja Mjeseca smatra prioritetom.

Viktor Kirichenko s Ruskog instituta za kibernetiku dodaje kako je istraživanje planeta Sunčevog sustava te Mjeseca uz pomoć robotske tehnologije prioritet u razvoju svemirske robotske znanosti. "Ciljevi istraživanja mogu se podijeliti u tri grupe. U prvu spadaju roboti koji autonomno istražuju površinu. U drugoj grupi nalaze se roboti dizajnirani da stvore glavne objekte infrastrukture na satelitu. Treću grupu čine roboti koji će izvršavati rutinske operacije te opskrbljivati ljude potrebnim zalihama."
30.05.2010. 19:50:29
http://metro-portal.hr/japan-planira-izgradnju-mjeseceve-baze-pomocu-robota-do-2020/41317/