Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2012. 16:09:40
BOLJA KONTROLA

Japan ozbiljno razmišlja da nacionalizira nuklearne elektrane

Japan razmišlja da privatizira nuklearne elektrane, te da ograniče trajanje reaktora na 40 kako se u budućnosti ne bi ponovila katastrofa poput one u Fukushimi

Fotografija vijesti

Japanska vlada razmišlja o preuzimanju nadzora nad nuklearkama, objavio je u petak list Yomiuri a vlada je najavila da će ograničiti trajanje reaktora na 40 godina, javlja Hina.

Preuzimanjem nuklearki iz privatnoga vlasništva vlada želi unaprijediti odgovornost nuklearne industrije, piše Yomiuri, a ministar za nuklearnu krizu izjavio je kako će nakon 40 godina reaktor smjeti raditi samo iznimno, a tvrtka koja upravlja elektranom dobit će zakonsku obvezu da se pripremi za teške nesreće.

Taj je plan dio izmjena zakona o upravljanju nuklearnim elektranama. Zakon se mijenja nakon razornoga potresa 11. ožujka prošle godine koji je, zajedno s tsunamijem koji je izazvao, teško oštetio nuklearku Fukushimu i doveo do najgore svjetske nuklearne krize od Černobila 1986.

Ministar za okoliš i nuklearnu krizu Goshi Hosono na konferenciji za novinare rekao je kako će iznimke od pravila o trajanju reaktora biti rijetke. "Teško će reaktor raditi nakon 40 godina, a primjenit ćemo stroge mjere za rad nuklearnih reaktora jer nam je sigurnost prioritet".

Odluka o državnom upravljanju nuklearkama donosi se jer je tvrtka TEPCO koja upravlja elektranom Fukushima Daiichi na meti brojnih kritika. "Japan mora izbjeći situaciju u kojoj privatne tvrtke posjeduju nuklearnu elektranu i samo uživaju korist, a država se brine za odštete i dekontaminaciju nakon nuklearnih nesreća", rekao je ministar trgovine Yukio Edano.

06.01.2012. 16:09:40
http://metro-portal.hr/japan-ozbiljno-razmislja-da-nacionalizira-nuklearne-elektrane/67029/