Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2012. 13:16:36
OD NEKADAŠNJIH 54

Japan ostao samo s jednim aktivnim nuklearnim reaktorom

Svi ostali reaktori koji su bili ugašeni radi održavanja ili nakon potresa, neće se puštati u pogon sve dok ne prođu sigurnosne provjere

Fotografija vijesti

Nakon što je zbog odražvanja zaustavljen predzadnji reaktor, u Japanu je od 54 nuklearna reaktora aktivnim ostao samo još jedan, prenosi Hina.

Tokyo Electric Power (Tepco) ugasio je šesti reaktor u Kashiwazaki-Kariwi, najvećoj japanskoj nuklearnoj centrali u prefekturi Niigati, na obali Japanskog mora, na sjeveru zemlje.

Tepco, operater centrale Fukushime Daiichi oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011., nema više nijedan aktivan reaktor.

Samo Hokkaido Electric Power, jedna od devet domaćih tvrtka koje proizvode nuklearnu električnu energiju u Japanu, u ponedjeljak je i dalje eksploatirala reaktor na otoku Hokaidu, na krajnjem sjeveru. No i on se treba ugasiti početkom svibnja.

Nakon potresa i tsunamija koji su pogodili Japan, centralu u Fukushimi je zapljusnuo val visok 14 metara, zbog čega je petnaestak reaktora u centralama na sjeveroistoku zemlje odmah ugašeno, a zatim i dva rizična reaktora u Hamaoki, u središtu.

Svi ostali reaktori koji su bili ugašeni radi održavanja ili nakon potresa, neće se puštati u pogon sve dok ne prođu sigurnosne provjere, takozvane stres-testove, napose za slučaj prirodnih nepogoda, i dok ne dobiju odobrenje mjesnih vlasti, što usporava uobičajenu proceduru.

S obzirom da se bliži ljeto, kada potrošnja u Japanu naglo raste zbog masovne uporabe klimatizacijskih uređaja, elektrokompanijama je posao dodatno otežan.

Kako bi nadomjestile gotovo potpuni nedostatak nuklearne energije, koja je do nesreće u Fukushimi bila zastupljena s gotovo 30 posto u ukupnoj proizvodnji, operateri su morali znatno povećati uvoz nafte i prirodnog tekućeg plina za rad termoelektrana.

Japanske građane i poduzeća redovito se poziva da smanje potrošnju struje kako bi se spriječilo preveliko opterećenje mreže.

26.03.2012. 13:16:36
http://metro-portal.hr/japan-ostao-samo-s-jednim-aktivnim-nuklearnim-reaktorom/69457/