Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2012. 13:12:14
ODRŽAVANJE REAKTORA

Japan od sutra bez nuklearne energije

Trenutno radi samo jedan od 50 japanskih nuklearnih reaktora, u centrali Tomari, na otoku Hokaidu, ali on mora u subotu biti zaustavljen radi rutinskog održavanja

Nuklearna elektrana

Japan će od subote biti bez nuklearne energije kada će se u zemlji zbog održavanja zaustaviti posljednji aktivni reaktor, što predstavlja neodrživu situaciju za elektrodistributere koji traže pokretanje ugašenih reaktora kako bi se izbjegla nestašica električne energije tijekom ljeta, javlja Hina.

Sada radi samo jedan od 50 japanskih nuklearnih reaktora, u centrali Tomari, na otoku Hokaidu, ali on mora u subotu biti zaustavljen radi rutinskog održavanja.

Radovi će trajati nešto dulje od 70 dana, nakon čega se operater elektrane, tvrtka Hokkaido Electric Power Co. nada ponovnom uključenju rekatora, a to nije sigurno. Naime, nijedan japanski reaktor koji je zaustavljen radi pregleda ili održavanja nakon nesreće centrale u Fukushimi, čija si reaktori uništeni u potresu i pratećem tsunamiju 11. ožujka 2011., kasnije nije pokrenut zbog novih sigurnosnih uvjeta.

Prije te nesreće Japan je svojom nuklearnom proizvodnjom pokrivao od 25 do 30 posto vlastitih potreba električne energije.

Regionalne elektrokompanije pritišću vlast i javnost da se reaktori pokrenu i ukazuju na buduću nestašicu struje tijekom razdoblja velikih vrućina.

Čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria je nedavno zatražio da Japan pokrene reaktore za koje je potvrđeno da su sigurni i naglasio gospodarske probleme zbog nedostatka električne energije.

Japanska javnost se tome protivi, a u zemlji su u subotu ionako predviđene antinuklearni skupovi.

04.05.2012. 13:12:14
http://metro-portal.hr/japan-od-sutra-bez-nuklearne-energije/70660/