Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2012. 11:17:15
MOGU BEZ NUKLEARKI...

Japan nakon 2 mjeseca pokrenuo nuklearne reaktore

Rad posljednjeg aktivnog reaktora bio je obustavljen početkom svibnja te je Japan bio bez nuklearne energije po prvi puta od 1970. godine

Fotografija vijesti

Japan je u četvrtak okončao dvomjesečno razdoblje bez korištenja nuklearne energije ponovno pustivši u rad treći reaktor nuklearne elektrane Ohi, nakon što je zbog nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi Daiichi iz sigurnosnih razloga isključio svoje reaktore.

Rad posljednjeg aktivnog reaktora bio je obustavljen početkom svibnja te je Japan bio bez nuklearne energije po prvi puta od 1970. godine. Ostalih 50 reaktora već je bilo isključeno zbog održavanja i sigurnosnih provjera kako bi se utvrdilo mogu li izdržati potres i tsunami poput onih koji su prouzročili havariju u nuklearnoj elektrani Fukushimi u ožujku 2011. godine.

Japanska je vlada odobrila ponovno pokretanje reaktora 3 i 4 u elektrani Ohi na zapadu Japana kako bi se izbjegla moguća ljetna kriza u opskrbi strujom. Zabrinutost javnosti zbog nuklearne energije međutim i dalje je velika, a ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da oko 70 posto glasača želi da Japan u budućnosti odustane od nuklearne energije.

Prije nesreće u elektrani Fukushimi Japan je 30 posto svoje struje prozvodio korištenjem nuklearne energije i bio je njen treći najveći korisnik u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Francuske.

05.07.2012. 11:17:15
http://metro-portal.hr/japan-nakon-2-mjeseca-pokrenuo-nuklearne-reaktore/72413/