Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2011. 08:45:00
BORBA ZA SIGURNOST

Japan bi mogao zabetonirati reaktore, WHO tvrdi da je radijacija lokalizirana

Tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima priopćila je kako ne bi bilo nemoguće da se elektranini reaktori oblože betonom

Fotografija vijesti

Kompanija Tokyo Electric Power Co izvijestila je novinare kako uporaba betona jest opcija, ali da će za sada nastaviti s pokušajima da se reaktori rashlade, prenosi Hina. Japan već gotovo tjedan dana ulaže napore kako bi pod nadzor stavio pregrijanu nuklearnu elektranu koja je oštećena u snažnom potresu i tsunamiju.

Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako je širenje radijacije iz potresom pogođene nuklearne elektrane u Japanu lokalizirano i ne predstavlja izravnu opasnost za ljudsko zdravlje, rekao je Michael O'Leary, predstavnik WHO-a u Kini.

Japan krajnjim naporima nastoji pod nadzor dovesti pregrijavanje nuklearne elektrane Fukushima koja je prošlog vikenda oštećena snažnim potresom i tsunamijem. Dužnosnici se boje kako bi veliko oslobađanje radiaktivno onečišćenog materijala iz elektrane moglo ozbiljno ugroziti zdravlje, pa su Kina i druge susjedne zemlje pojačale praćenje razine zračenja.


18.03.2011. 08:45:00
http://metro-portal.hr/japan-bi-mogao-zabetonirati-reaktore-who-tvrdi-da-je-radijacija-lokalizirana/56636/