Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2014. 13:19:00
MA DA?!

Janukovič pobjegao iz Kijeva, Timošenko puštena iz zatvora

Jutros su prosvjednici ušli u praznu predsjedničku palaču, a parlament je donio odluku o puštanju Julije Timošenko iz zatvora

Bivša premijerka izašla iz zatvora
Bivša premijerka izašla iz zatvora (Arhiva)

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko puštena je na slobodu, izjavila je njezina glasnogovornica Natasha Lysova za AP. Naknadno je rekla da je mislila samo da odluka palamenta o ukidanju odredbe na temelju koje je Timošenko osuđena znači da ona mora biti oslobođena.

Kći Julije Timošenko, Jevgenija, najavila je da će u subotu otići u Harkiv, gdje je Julija Timošenko utamničena 2011. uz zatvorsku kaznu od sedam godina zbog zlouporabe položaja

Ukrajinski zastupnici izabrali su u subotu bliskog saveznika zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko na mjesto predsjednika ukrajinskog parlamenta, budući da je dosadašnji predsjednik, suradnik predsjednika Viktora Janukoviča, ranije u subotu podnio ostavku, prenose agencije.

Novi predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov visoki je dužnosnik stranke Domovine Julije Timošenko. Izabran je s 288 glasova zastupnika 450-članog parlamenta. 'Ukrajinske vlasti nastavit će raditi na stabiliziranju stanja u zemlji', rekao je Turčinov, prenosi AFP.

U ukrajinskom parlamentu trenutno traje rasprava o zahtjevu oporbe da se Janukoviča odmah smijeni s dužnosti. Oporbeni čelnik Vitalij Kličko rekao je u parlamentu da je Janukovič napustio Kijev i da zemlja mora hitno održati prijevremene izbore, najkasnije do 25. svibnja.

Nije poznato gdje se trenutno nalazi Janukovič, iako je ranije bilo najavljeno da će u subotu posjetiti grad Harkiv na sjeveroistoku zemlje, svoje snažno uporište.

22.02.2014. 13:19:00
http://metro-portal.hr/janukovic-pobjegao-iz-kijeva-timosenko-pustena-iz-zatvora/83435/