Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2011. 15:51:37
POČELO SUĐENJE

Janša tvrdi da je afera Patria politički proces

"Umjesto da se pripremamo na teškoće koje će trebati rješavati nakon izbora 4. prosinca, sve se koncentrira na ovaj politički proces", tvrdi Janša

Fotografija vijesti

Na prvostupanjskom sudu u Ljubljani u ponedjeljak je čitanjem optužnice nastavljeno suđenje u korupcijskoj aferi Patria, a bivši premijer Janez Janša novinarima je prije ulaska u sudnicu ustvrdio da se radi o političkom procesu, javlja Hina.

"Umjesto da se pripremamo na teškoće koje će trebati rješavati nakon izbora 4. prosinca, sve se koncentrira na ovaj politički proces", kazao je Janša.

Njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnje ankete najavljuju osvajanje relativne većine u novom parlamentu nakon prijevremenih izbora zakazanih za 4. prosinca. Elemente iz optužnice po kojima je Janša prije šest godina zajedno s još četvoricom suoptuženih tražio i dobio obećanje o mitu od finskog proizvođača oklopnih vozila Patria prije sklapanja ugovora te tvrtke sa slovenskom vojskom, vrijednog 278 milijuna eura, sam Janša je nazvao "apsurdnima". Dodao je da ga njegovi politički protivnici u Sloveniji pokušavaju onemogućiti aferom Patria, onako kako su to učinili 2008. godine.

Tada su se u javnosti pojavile prve sumnje u posao s finskom kompanijom, a vladajuća Janšina stranka tada je redovne parlamentarne izbore izgubila uz tijesan rezultat. Na njima su pobijedili su Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora.

Na početku sudske rasprave u sudskoj je dvorani došlo do manjeg zapleta, kad je Janšin odvjetnik Franci Matoz zbog prekidanja sutkinje Barbare Klajnšek kažnjen novčanom globom. Nakon toga je tužitelj Andrej Ferlinc započeo s čitanjem optužnice.

Prema optužnici, kako bi osigurala "političku" stranu posla isporuke 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku, finska je tvrtka Patria u više navrata 2005. i 2006. godine ostvarila kontakt s Jožom Zagoženom, članom Janšine stranke i njegovim bliskim suradnikom, koji je zahtijevao novac da do ugovora dođe. Patria je za nezakonite provizije u veljači 2007. godine isplatila više milijuna eura, preko svojih posrednika u Austriji.

Zagožen, Janša, austrijsko-slovenski biznismen Walter Wolf, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, te vlasnik i direktor tvrtke "Rotis" Ivan Črnkovič prema optužnici se sumnjiče za nezakonito posredovanje uz obećanu materijalnu korist preko kojega je Patria došla do velikog posla za koji je bio raspisan javni natječaj.

Današnjem ročištu ne prisustvuju Črnkovič i Wolf koji su se ispričali zbog bolesti pa je sutkinja dio optužnice koji se odnosi na njih privremeno izdvojila iz rasprave.

Suđenje je popodne nastavljeno čitanjem obimne optužnice. Sljedeće ročište zakazano je za idući ponedjeljak.

21.11.2011. 15:51:37
http://metro-portal.hr/jansa-tvrdi-da-je-afera-patria-politicki-proces/65695/