Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 16:12:02
KOMPLIKACIJE?

Janša pozvao na odbacivanje arbitražnog sporazuma na referendumu

Čelnik slovenske oporbe i bivši premijer pozvao je u parlamentu građane da odbace arbitražni sporazum kao loš i štetan za slovenske nacionalne interese

Fotografija vijesti
"Arbitražni sporazum treba odbaciti i s Hrvatskom ući u nove pregovore kako bi se postigao dogovor dok Slovenija još ima pregovaračke prednosti", rekao je Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta koja se održava na zahtjev oporbenih stranaka koje očekuju da će Slovenci odbaciti sporazum na referendumu 6. lipnja.

Janša je opovrgnuo tvrdnju premijera Boruta Pahora da je arbitražni sporazum diplomatski uspjeh njegove vlade, ističući da će arbitraža o samoj granici odlučivati na temelju međunarodnoga prava po kojemu Slovenija ne može dobiti teritorijalni prolaz svojim vodama do otvorenog mora, kakav je, po Janšinim tvrdnjama, imala pri osamostaljenju, te da će Pahorova vlada Sloveniji tako nanijeti golemu štetu koja se neće moći popraviti.

Janša je ustvrdio kako je svaka slovenska vlada dosad s Hrvatskom mogla zaključiti takav sporazum, ali nije pristajala na hrvatsko inzistiranje da se granica odredi po načelima međunarodnog prava bez uvažavanja povijesnih okolnosti i načela pravednosti koji Sloveniji idu u prilog.

Slovenski oporbeni čelnik optužio je Pahorovu vladu da je postupila suprotno prije postignutom političkom konsenzusu i da se ponašala "sluganski" te zaključila sporazum koji bi Sloveniji mogao oduzeti još jedan dio teritorija, čime bi se, kako je ustvrdio, ponovile "povijesne nepravde" kojima je slovenski narod stalno bio izložen.

Ustvrdivši kako nisu točne Pahorove ocjene da oporba ne nudi alternativu arbitražnom sporazumu ako ga građani na referendumu odbace, Janša je rekao da je alternativa u dogovaranju s Hrvatskom, pri čemu bi Slovenija trebala iskoristiti svoju prednost članstva u Europskoj uniji, te da se Sloveniji "nikamo ne žuri" niti da treba djelovati "naivno".

Osim bilateralnih dogovora s Hrvatskom, Sloveniji preostaje i mogućnost sazivanja međunarodne konferencije na kojoj bi se definirale granice republika bivše Jugoslavije jer Hrvatska ima nepotvrđene granice sa svim susjednim državama, istaknuo je Janša. Po njegovim riječima, Hrvatska ima najteže granično pitanje s Srbijom, ali i s BiH i Crnom Gorom, a ni s Mađarskom "nema ratificirani granični sporazum".

Čelnik slovenske oporbe rekao je kako bi Slovenija mogla tražiti da se arbitražni sporazum proglasi ništetnim ako se potvrde demantiji diplomatskih predstavnika Švedske i SAD-a da te zemlje uz arbitražni sporazum nisu primile na znanje jednostranu izjavu Hrvatske u kojoj ona ističe da se on ne može shvatiti kao njezin pristanak na teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more. Dodao je kako mu se čini čudnim što su veleposlanstva Švedske i SAD-a u Ljubljani to opovrgnula sedam mjeseci pošto je Hrvatska donijela spomenutu jednostranu izjavu. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 16:12:02
http://metro-portal.hr/jansa-pozvao-na-odbacivanje-arbitraznog-sporazuma-na-referendumu/40991/