Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2009. 15:59:50
BRUXELLES

Jandroković, Rehn i Žbogar sutra na novom sastanku

Prolongirani 'trenutak istine' zaista bi mogao kraju privesti blokadu pregovora, ali i pokazati primjenjuje li EU vladavinu prava u praksi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar u srijedu će se u Bruxellesu sastati s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Pretpostavlja se da će se još jedan u nizu sastanaka o rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora i uklanjanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora održati tijekom poslijepodneva ili navečer.

Povjerenik Rehn jučer je izjavio da postoje svi elementi da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi u kontekstu summita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu. "Ovo je doista trenutak istine i moramo sve pokušati kako bismo to riješili prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak", izjavio je Rehn nakon sastanka s europskom predsjedničkom trojkom i ministrima Žbogarom i Jandrokovićem.

Jandroković je nakon tih razgovora izjavio da su Hrvatska i Slovenija ostale su pri svojim stajalištima glede prijedloga i dogovorile se da će nastaviti razgovore kako bi do kraja tjedna pronašli rješenje. Slovenski ministar Žbogar rekao je da je Rehn iznio dopunjeni prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora u kojem su uvaženi neki slovenski prijedlozi. Europski diplomatski izvori govore kako je 'novi Rehnov prijedlog' u stvari samo prilagođena verzija prethodnoga, ali tako da se pri tome ne naruši ravnoteža originalnog prijedloga.

Komentirajući po svemu sudeći izmijenjeni prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, dr. Davor Vidas, svjetski priznati stručnjak za međunarodno pravo, izjavio je da je bez obzira što pojedinosti 'novog prijedloga' nisu poznate, prihvatljiv samo onaj prijedlog koji će voditi rješenju hrvatsko-slovenskoga razgraničenja isključivo utemeljenom na međunarodnom pravu.

Međunarodno pravo je, kako naglašava Vidas, mnogo više od pravne forme za rješenje graničnog spora. Ono je jedini pouzdani jamac dugoročne stabilnosti u odnosima među državama nastalima raspadom bivše Jugoslavije.

Osvrćući se na izjavu povjerenika Rehna da je sada došao trenutak istine u hrvatsko-slovenskom sporu, Vidas je izjavio da bi to doista mogao biti "trenutak istine", ali ponajviše za samu EU, jer će na primjeru ponuđenog prijedloga za put prema rješenju hrvatsko-slovenskog razgraničenja ujedno pružiti odgovor na pitanje je li vladavina prava, odnosno međunarodno pravo, načelo koje EU ne samo proklamira, nego i primjenjuje u praksi.

Izvor: Hina

16.06.2009. 15:59:50
http://metro-portal.hr/jandrokovic-rehn-i-zbogar-sutra-na-novom-sastanku/18896/