Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2008. 00:17:48
Bruxelles

Jandroković ne zna koja poglavlja zatvaramo

Rehn: Do lipnja morate dati mjerila za otvaranje svih poglavlja

Jandroković je Rehnu poručio da je Hrvatska spremna zaključiti pretpristupne pregovore prije jeseni 2009. godine
Jandroković je Rehnu poručio da je Hrvatska spremna zaključiti pretpristupne pregovore prije jeseni 2009. godine (EPA)

Povjerenik EU za proširenje Olli Rehn  jučer je govoreći o hrvatskim pretpristupnim pregovorima naglasio da Hrvatska ima dobre izglede za napredak, ali i puno posla pred sobom, poput reformi u pravosuđu, javnoj upravi i borbi protiv korupcije.

- Ako se do lipnja ne predaju mjerila, tehnički će postati gotovo nemoguće zaključiti pregovore u predviđenom roku i stoga treba ostati pri lipanjskom roku za predaju mjerila - rekao je Rehn, dodavši da je cilj zaključiti pregovore s Hrvatskom i prije listopada sljedeće godine, znači prije okončanja mandata sadašnje Europske komisije.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, nakon sastanaka koje je imao i u Europskom parlamentu rekao je da je Hrvatska spremna učiniti sve kako bi ispunila potrebne kriterije za članstvo u Europskoj uniji i postala njezinom članicom 2010. godine. Najavio je da će Hrvatska ovoga mjeseca otvoriti pregovore u dva nova poglavlja, a do kraja slovenskog predsjedanja još 4-5 poglavlja, te zatvoriti jedno do dva. No, ministar ne samo da nije mogao precizirati koliko poglavlja planira zatvoriti hrvatska vlada, nego nije znao ni koja su to poglavlja, izvještava HTV.

Slovenci prijete referendumomSlovenski premijer Janez Janša u razgovoru za RTV Sloveniju najavio je mogućnost da će Slovenci na referendumu odlučivati o ratifikaciji sporazuma o pristupanju Hrvatske EU, osobito ako dotad ne budu riješena otvorena granična pitanja. Upitan bi li Slovenija mogla reagirati vetom na pristupni ugovor s Hrvatskom zbog neriješenog graničnog pitanja, Janša je rekao da je u Sloveniji sve moguće. 

- Očekujemo zatvaranje jednog ili dva poglavlja… Moram provjeriti s glavnim pregovaračem - rekao je Jandroković pred novinarima, te se okrenuo prema Vladimiru Drobnjaku u nadi da će ga glavni pregovarač izvući iz neugodne situacije, što je Drobnjak i učinio.

Da eurodiplomati računaju na ulazak Hrvatske u EU 2010. godine pokazuje i izjava  predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa koji je najavio da je ciljni datum za tehnički dovršetak pregovora s Hrvatskom jesen sljedeće godine.   (METRO)

09.04.2008. 00:17:48
http://metro-portal.hr/jandrokovic-ne-zna-koja-poglavlja-zatvaramo/5620/