Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2022. 18:01:00
WOOOW!

James Webb uspio detaljno snimiti područje Tarantule Nebule

NASA-in teleskop James Webb uspio je detaljno snimiti najstariji zvjezdani klaster u području Tarantule Nebule, dijelu galaksije Velikog Mageljanova oblaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)

Grozd zvijezda u maglici Tarantula, službenog naziva 30 Doradus, već dugo je omiljeno područje astronoma zainteresiranih za formiranje zvijezda.

Zahvaljujući Webbovim infracrvenim instrumentima visoke rezolucije prvi su put vidljive tisuće mladih zvijezda, daleke pozadinske galaksije i detaljna struktura plina i prašine maglice, objavila je NASA.

James Webb je revolucionaran, devet milijardi dolara vrijedan svemirski teleskop koji djeluje u infracrvenom spektru jer se svjetlost objekata u dalekom svemiru proširila na tu valnu duljinu za vrijeme ekspanzije svemira.

Stoput je osjetljiviji od teleskopa Hubble i pomoću njega se promatraju svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što mu omogućuje da prodre kroz oblake plina i prašine u područjima u kojima se rađaju zvijezde.

Primarna infracrvena kamera teleskopa NIRCam, otkrila je da je šupljina u središtu maglice izdubljena zračenjem što ga nose zvjezdani vjetrovi koji izviru iz skupine mladih zvijezda, a vide se kao blijedoplave točke.

Webbov infracrveni spektrograf (NIRSpec), koji analizira svjetlosne uzorke da bi odredio sastav objekata, uspio je 'uhvatiti' jednu mladu zvijezdu dok oko sebe raspršuje oblak prašine. Ranije su znanstvenici smatrali da je ista zvijezda u kasnijoj fazi formiranja, no precizni spektrograf je pokazao suprotno.

Područje je snimljeno i pomoću instrumenta srednjega infracrvenog zračenja (MIRI), koji koristi duže valne duljine infracrvenog zračenja da bi se prodrlo kroz zrnca prašine koja apsorbiraju ili raspršuju kraće valne duljine.

Snimke su stručnjacima razjasnile hladnija područja, otkrivajući nikad ranije viđene točke svjetlosti unutar zvjezdanog klastera, a one upućuju na zvijezde u nastajanju ili protozvijezde, koje još uvijek dobivaju na masi.

Zanimanje astronoma za maglicu Tarantulu proizlazi iz njezina kemijskog sastava sličnog sastavu golemih područja u kojima su nastale zvijezde nekoliko milijarda godina nakon Velikog praska.

Astronomi su uvjereni da će Webb, najmoćniji svemirski teleskop napravljen do danas i u funkciji od srpnja, navijestiti novu eru otkrića.

18.09.2022. 18:01:00
http://metro-portal.hr/james-webb-uspio-detaljno-snimiti-podrucje-tarantule-nebule/139306/