Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2011. 17:29:00
84 MILJE U GODINU DANA

James Patterson na vrhu liste najbolje plaćenih pisaca

Patterson je najpoznatiji po trilerima, posebice seriji detektivskih romana u kojima je glavni lik američki psiholog Alex Cross

Fotografija vijesti

Na vrhi liste najbolje plaćenih pisaca na svijetu prema listi magazina Forbes ove se godine našao James Patterson, američki književnik, koji je u godinu dana zaradio vrtoglavih 84 milijuna dolara, prenosi Hina.

Time je daleko nadmašio zaradu jedne od najprodavanijih američkih spisateljica Danielle Steel, koja se nalazi na drugome mjestu s 35 milijuna dolara zarade u proteklih godinu dana.

Patterson je najpoznatiji po trilerima, posebice seriji detektivskih romana u kojima je glavni lik američki psiholog Alex Cross. Nakon filmova Kolekcionar (1997.) i Paukova zavjera (2001.) u kojima Crossa glumi Morgan Freeman, upravo se snima novi film iz toga serijala koji će biti lansiran iduće godine, s Tylerom Perryjem u glavnoj ulozi.

Taj izuzetno plodan autor, koji često sudjeluje u koautorskim projektima s drugim autorima, u proteklih je godinu dana objavio deset od ukupno 17 knjiga dogovorenih navodno 150 milijuna dolara vrijednim ugovorom s izdavačkom kućom Hachette.

Na trećem mjestu Forbesove liste nalazi se Stephen King sa zaradom od 28 milijuna dolara.

Među prvih deset nije se, međutim, našla britanka JK Rowling, autorica serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru, čija zarada, prema Forbesu, u protekloj godini nije premašila pet milijuna dolara.

Forbes listu sastavlja na temelju podataka o prihodima, kao i informacijama prikupljenih preko književnih agenata, menadžera i izdavača.

18.08.2011. 17:29:00
http://metro-portal.hr/james-patterson-na-vrhu-liste-najbolje-placenih-pisaca/62364/