Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2013. 12:53:14
NATIONAL BOOK AWARD

James McBride autor je najboljeg američkog romana

Američka književna nagrada National Book Award za najbolje prozno djelo otišla je u ruke piscu Jamesu McBrideu za roman u kojemu tematizira ropstvo

James McBride
James McBride (Wikipedia)

McBrideov roman 'The Good Lord Bird', potraga za identitetom i priča o preživljavanju u robovlasničkoj Americi, pobijedio je u kategoriji u kojoj su u užoj konkurenciji za nagradu još bili Rachel Kushner, raniji laureat te nagrade Thomas Pynchon, Jhumpa Lahiri i George Saunders.

U intervjuu objavljenom na internetskim stranicama nagrade, McBride je otkrio kako nagradu nije očekivao, te da je bio "prilično zabezeknut" kad je čuo da je uopće nominiran. Roman koji mu je donio prestižnu nagradu napisao je u godini u kojoj su mu umrle majka i nećakinja te je prolazio kroz bolan razvod.

U njemu prati desetogodišnjeg bivšeg roba Henryja, poznatog i pod nadimkom "Luk", na putovanju s abolicionistom Johnom Brownom. "Veći dio romana napisao sam spavajući na futonu u stanu u zgradi bez lifta. Bilo je to teško razdoblje i predstavljalo mi je olakšanje prebaciti se u Lukov život i promatrati ga kako pronalazi razloge za sreću tamo gdje ih uopće nema. Njegove avanture s Brownom su me nasmijavale, doista mi je pomogao u teškome razdoblju. Nedostaje mi", kazao je autor.

U kategoriji najboljeg publicističkog djela nagrađen je novinar i dramatičar George Packer za "The Unwinding: An Inner History of the New America", fascinantan prikaz nacije u krizi iz pera jednog od najboljih političkih novinara današnjice. Natjecao se s Wendy Lower, Jill Lepore, Alanom Taylorom i Lawrenceom Wrightom. "Ukazana mi je nevjerojatna čast", kazao je Packer o nagradi.

Mary Szybist proglašena je najboljom pjesnikinjom za "Incarnadine", a Cynthia Kadohata najboljom spisateljicom za mlade za "The Thing About Luck".

Pobjednicima su uručene brončane statue te novčana nagrada od po deset tisuća dolara.

Godišnje književne nagrade National Book Awards dodjeljuju se američkim književnicima za knjige objavljene u SAD-u u godini koja je prethodila i to u četiri kategorije - za prozu, publicistiku, poeziju i književnost za mlade. Dodjeljuju se i dvije nagrade za životno djelo.

Medalja za istaknuti doprinos američkoj književnosti pripala je Edgaru Lawrenceu Doctorowu (82), autoru povijesnog romana "Ragtime" (1975.) za ukupno literarno stvaralaštvo tijekom pet desetljeća. Doctorow je četiri puta nominiran za National Book Award za prozu a 1986. je nagradu i dobio za roman "World's Fair". Raniji dobitnici medalje za ukupan doprinos su Joan Didion, Elmore Leonard i Norman Mailer.

Književnica i pjesnikinja Maya Angelou, čija je autobiografija "I Know Why the Caged Bird Sings" iz 1969. postala klasik američke književnosti, dobila je nagradu za izvanredan doprinos američkoj literarnoj zajednici. "Oduševljena sam", izjavila je Angelou (85) u intervjuu uoči svečane dodjele. "Dobiti nagradu za cjeloživotno postignuće doista nešto znači", dodala je.

Nagrade National Book Award utemeljila je 1936. udruga američkih knjižara. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nagrade su ukinute, da bi ih 1950. ponovno pokrenule tri literarne organizacije, s misijom izdvajanja najboljeg u američkoj književnosti, širenja literarne publike i poticanja kulturne vrijednosti vrhunskog pisanja u Americi. Ove godine, nagrade su dodijeljene 64. put.

Ovogodišnji finalisti u četiri kategorije odabrani su među 1432 prijavljene knjige, među kojima je bilo 408 proznih te 517 publicističkih ostvarenja.

22.11.2013. 12:53:14
http://metro-portal.hr/james-mcbride-autor-je-najboljeg-americkog-romana/81748/