Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 11:28:00
INTERVJU

Jake Gyllenhaal: Za ulogu Princa Perzije pripremao sam se igrajući igrice

U razgovoru za Metro World News slavni je glumac ispričao kako se pripremao za novi hit film

Jake Gyllenhaal Princ Perzije Pijesak vremena
Jake Gyllenhaal Princ Perzije Pijesak vremena (Getty Images)

Jake Gyllenhaal zvijezda je filma "Princ Perzije: Pijesak vremena". On je princ Dastan, talentirani princ koji mora spasiti sudbinu bodeža koji, ako dođe u krive ruke, može uništiti svijet. Koji izazov!

Glumac koji trenutno ima široka prsa i napumpane bicepse, ispričao nam je kako je dio priprema za Bruckheimerov film, u režiji Mikea Newella, bilo istraživanje i učenje...videoigrice.

"Princ Perzije" je jako velika produkcija. Nisi li ti jednom bio indie dečko, prije nego si postao princ Dastan?
Pa pretpostavljam da je tako. Mislim da sam napravio mnogo različitih vrsta filmova, ali ovo je definitivno najveći.

Kako si se osjećao kada si stigao na set i vidio svu onu masivnu scenografiju?
Kada smo se vozili prema mjestu snimanja, na svakoj ulici po kojoj bi prošli bilo je 500 automobila...pogotovo u Maroku, gdje je sve bila međunarodna ekipa. Tamo su bile tisuće automobila, izgledalo je kao da idemo na neko sportsko događanje! Trebalo mi je 40 minuta da se obučem u kostim, kao da ću i ja zaigrati. Uskoro smo došli na set i bilo je ludo. Najbolja stvar bili su svi ti detalji. Mogli smo snimati u svakom kutku, akrobacije smo mogli snimati u dvije jedinice (dva seta akcije u isto vrijeme), s jednom na 30 metara u zraku.

Jesi li se sada zapalio za te velike produkcije?
Stvarno mi se svidjelo. Upravo sam završio snimanje dva manja filma i to mi je bilo predivno nakon ovoga jer moram nahraniti i ostale aspekte mojih vještina. To je kao vrsta droge, kada preskačeš stvari, boriš se s ljudima, izgledaš opako...teško je ne poželjeti to učiniti ponovno.

Sa svom tom izloženosti javnosti, je li ti teško održati malo čvršću vezu s nekim?Mislim da svatko zna da je održavanje veze u svakom kontekstu teško, bez obzira na sve. Sve ovisi o tome kakvo je to dvoje ljudi i gdje su. Samo osmogodišnjaci to ne razumiju.

Koliko si vježbao za snimanje filma? I jesi li također igrao i originalnu videoigricu?
Jesam, i to je bio jako težak proces istraživanja. Morao sam vježbati i igrati igrice (smijeh). Nisam igrač za kartaške igre, ali stvarno volim videoigrice! Kao dijete igrao sam prvu verziju, na Macu. Onda sam uzeo dvadesetogodišnju pauzu. Kada sam dobio scenarij bio sam fasciniran zato jer je primarni izvor za film bila videogrica.

Što te motiviralo za snimanje ovog filma?
Snimanje ovog filma bilo je kao vraćanje u staru verziju, u osmogodišnjeg dječaka koji igra igricu i koji voli Indianu Jonesa, Gooniese, E.T.-a. Danas kad vidim film, ponovno sam taj dječak. Snimio sam film za taj dio sebe, napravio sam ga za svu takvu djecu. I oni su moja nova publika, stvarno sam uzbuđen zato što su djeca jako kritična.

Jesi li očekivao toliko brujanje o svom „napumpavanju"?
Pa...to nije bilo zbog moje taštine. Bilo je zbog funkcionalnosti, da probam napraviti sve te akrobacije. Bilo je nekih znatiželjnih pristupa kao: „Oh, ti si izveo sve te akrobacije, cool. Ali kako izgledaš tako?" Netko me je pitao: „Kako si se zbog toga osjećao?" i rekao sam „ Pa iznutra se osjećam isto, znaš!" (smijeh) Moja unutarnja snaga, što je najvažnije, dolazi od mnogo različitih patnji.

Odrastao si u filmskoj obitelji: sestra ti je glumica, otac redatelj, majka scenaristica. Nikad nisi ni probao nešto drugo osim glume. Ali jesi li ikad sanjao o nekim drugim stvarima?
Novac je takoooo dobar! (smijeh) Ja mislim da ne treba biti najvažniji element. Volio bih ući u film u drugim oblicima, zato jer sam odrastao gledajući glumce, nisam bio glumac.

Bi li volio režirati?
Bih. Imam gotovo 30 godina i mislim da se to polako oslobađa, a tako se i osjećam. Pisao bih i režirao.

Imaš li kakvih ideja?
Neke..stvari.. (smijeh)

Djevojčice možda vole princa, a dječaci preferiraju vratolomije koje radiš u filmu. Jesi li to sve sam napravio i jesi li se ozlijedio?
Aha, bilo je iščašenih ramena i modrica, ali to je zabavno (smijeh)..također je i bolesno! Na neki način želiš se ozlijediti! Bilo je trenutaka kada bih se udario, porezao, krvario i mislio sam: „Ludnica!", i javio drugim dečkima :"Ej dečki, imam posjekotinu!" Imali smo i tri ili četiri dečka koji izgledaju kao ja i bili su moji dvojnici.

Piše: Bruno Martins/METRO PORTUGAL
18.05.2010. 11:28:00
http://metro-portal.hr/jake-gyllenhaal-za-ulogu-princa-perzije-pripremao-sam-se-igricama/40274/