Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2012. 18:33:00
ZA JAGODOLJUPCE

Jagode na 100 načina

Preporučujemo posluživanje jagoda sa zelenim paprom i svježim đumbirom ili s cimetom i vanilijom

(Shutterstock)

Polako ulazimo u sezonu uživanja u jagodama koje se kao malo koja druga namirnica mogu konzumirati na puno različitih, a podjednako ukusnih načina.

Klasičari među jagodoljupcima žarko crveno voće jedu sa šećerom, sladoledom od vanilije ili šlagom, dok se oni nešto hrabriji odlučuju na pomalo neobične kombinacije.

Naime, jagode nisu isključivo desert pa se tako u vrhunskim restoranima javljaju i u salatama. Pokušajte stoga u zelenu salatu ili salatu od rukole/rikole ubaciti nekoliko na ploške nasjeckanih jagoda.

Također, jagode se odlično slažu sa sirom i to pogotovo sa svježim kozjim sirom lagano začinjenim ljutom papričicom.

Krema od mascarponea

Iskusni kuhari jagode poslužuju s kremom od mascarponea, mente, šećera i slatkog vrhnja. Među receptima s mascarponeom se posebno ističe sljedeći: Zamutite 4 žumanjka s 500g svježeg sira, 350g mascarponea, 100g šećera u prahu, vrećicom vanilin šećera i 35 ml amareta. U kremu zamutiti bjelanjak od 4 jaja te ostaviti u hladnjaku na najmanje šest sati.

Od alternativnih recepata preporučujemo posluživanje jagoda sa zelenim paprom i svježim đumbirom, ili s cimetom i vanilijom, a dobro se slažu i jagode s komadićima čokolade koja ima visoki udio kakaa. Talijani jagode najviše vole s acetom balsamicom i malo šećera.

Kako prepoznati svježe jagode?

Jagode gotovo nemaju kalorija i vrlo su zdrave - po postotku vitamina C kojeg sadrže odlično konkuriraju limunu.

Pored sokova od jagode, od pića se ističu šampanjac s jagodama i shake kojeg možete pripremiti od pet jagoda i 200 ml mlijeka. Ako se odlučite sami brati jagode, najpogodnija su jutra zbog niže temperature, a izbjegavajte dane nakon kiše. Jagode nikad nemojte držati mokre jer će tako brže trunuti. U prodavaonici ćete svježe jagode prepoznati po mirisu, kratkoj i još uvijek zelenoj stabljiki te zelenim listićima.

Čuvajte ih u hladnjaku u prekrivenoj posudi i to ne duže od tri dana. Preporuča se da ih neposredno prije konzumacije isperete u vodi koja ima sobnu temperaturu, a tek nakon pranja odustanite zeleni dio.

05.05.2012. 18:33:00
http://metro-portal.hr/jagode-na-100-nacina/38253/