Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2011. 14:45:22
NEĆEMO SAVJETE IZ BEOGRADA

Jadranka Kosor oštro na kritike iz Beograda

"Vremena kada su hrvatski premijeri odlazili u Beograd pitati za savjet i dopuštenje, na sreću, zauvijek su prošla", kaže hrvatska premijerka

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor osvrnula se danas na  jučerašnju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, koji je prilikom posjeta Banjoj Luci neizravno kritizirao Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu premosi Hina. 

"Gledajući neke istupe jučer, moram reći da neki političari i u Hrvatskoj i u Srbiji još uvijek nažalost nisu shvatili nakon 20 godina samostalnosti Republike Hrvatske da hrvatski narod ni hrvatski premijeri neće više nikada dolaziti u Beograd pitati za savjet, molbu za dopuštenje da čine ovo ili ono ili da dobiju zabranu da čine ovo ili ono. Ta su vremena zauvijek, na sreću, prošla", kazala je Kosor odgovarajući na pitanja novinara prilikom posjeta Obučnom centru vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević" u Dugom Selu.

Premijerka nije komentirala izjave predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je jučer izrazio zabrinutost zbog poruka premijerke prilikom posjeta Kosovu, ustvrdivši kako o tome već rekla sve što je imala.

Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu predsjednika Ive Josipovića koji je prilikom jučerašnjeg obilaska bivšeg vojnog objekta na vrhu planine Ivanščice ustvrdio kako je taj objekt zoran primjer kako propada državna imovina, te apelirao na vladu da se pobrine o sudbini tog i sličnih objekata u Hrvatskoj, Kosor je kazala kako misli da predsjednik nije imao dobre podatke kada je to rekao.

Predsjednik Josipović jučer je o tom objektu na Ivanščici rekao i kako je jedna od mogućih namjena, što inače podupire, da se nekretnina takvog tipa vrati lokalnoj samoupravi jer je velika šteta da tolike godine objekt propada.

"Mislim da predsjednik nije imao dobre podatke kada je to rekao, budući da je vlada u samo posljednje dvije godine na upravljanje jedinicama lokalne uprave i samouprave dodijelila 21 vojarnu u vrijednosti nešto iznad 559 milijuna kuna", rekla je premijerka Kosor.

"Predsjednik, budući da ne mora odlučivati, vjerojatno ne zna - a dakako, vlada to mora znati jer mi moramo donositi odluke, da bilo kakva odluka u tom smislu mora biti provedena kroz sustav, u skladu sa zakonima i, dakako, u mnogim slučajevima mi moramo konzultirati državno odvjetništvo. To je naš posao - radi se o državnoj imovini", kazala je premijerka.

26.08.2011. 14:45:22
http://metro-portal.hr/jadranka-kosor-ostro-na-kritike-iz-beograda/62600/