Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2010. 13:11:42
NAPLATA LUČKO

Jadranka Kosor: Imamo šanse za dobar turistički rezultat

Premijerka Kosor je na naplatnim postajama Lučko turistima dijelila promotivne hrvatske brošure i suvenire zaželjevši im sretan put

Jadranka Kosor Lučko turisti
Jadranka Kosor Lučko turisti (Damir Krajač/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor danas je izjavila kako vjeruje da Hrvatska ima šanse za dobru turističku sezonu. Kosor je to izjavila na sjednici užeg povjerenstva Vlade za praćenje ovogodišnje turističke sezone u Lučkom kod naplatnih postaja.

S obzirom na sve uloženo u pripremu ove sezone i dobre srpanjske pokazatelje, pa i unatoč turističkim minusima u prvoj polovici ove godine, vjerujem da imamo šansu za dobar turistički rezultat, rekla je Kosor. Istaknuvši da je turizam za Hrvatsku osobito važna grana, naglasila je da Hrvatska kao turistička zemlja ima veliku prednost u dobrim autocestama, jer 90 posto turista dolazi automobilima i individualno.

Poručivši svim turističkim i drugim djelatnicima uključenima u provedbu sezone da nastave jednako snažno raditi i dalje, Kosor je istaknula i da treba što više osmijeha jer se njime može 'izliječiti' i sve ono što nije najbolje pripremljeno. Vjeruje da će krajem ljeta turističke brojke biti i bolje, a posebno je istaknula važnost povećanog dolaska slovenskih turista u Hrvatsku, u prvih šest mjeseci 6 posto, a samo u lipnju 13 posto više.

Osim slovenskih, Kosor je istaknula i porast dolazaka od po 20 posto iz Rusije i Kine te od 41 posto iz Ukrajine čemu je zasigurno pridonijelo reguliranje viznog režima s tim državama, odnosno sezonsko ukidanje viza za njihove građane.

Nakon sjednice u Lučkom premijerka Kosor je s ministrom turizma Damirom Bajsom i drugim suradnicima turistima na naplatnoj postaji dijelila promotivne hrvatske brošure i suvenire zaželjevši im sretan put do njihovih odredišta.

Zahvalivši premijerki na dolasku na sjednicu, Bajs ju je i pozvao da se još jednom tijekom sezone nađu negdje na moru, istaknuvši da je u prva tri srpanjska vikenda u Hrvatsku ušlo 450 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani. Time bi srpanj, kako vjeruje, mogao smanjiti minuse iz predsezone dok bi kolovoz slijedom dobrih najava mogao donijeti i plus.

Bajs je naglasio i da je Hrvatska u svim segmentima, od prometa, policije, smještaja i drugog, dobro pripremljena za sezonu, te kako i on vjeruje da će se povećana sredstva u promociju vidjeti u konačnim rezultatima.

I on i premijerka Kosor na pitanje da komentiraju incidente s turistima u ovoj sezoni, kazali su da je Hrvatska sigurna zemlja, da su svi dobrodošli bez ikakvih diskriminacija te da je u svemu važno da policija ravnopravno postupa prema svima, te da funkcionira pravna država.

Prisutni predstavnici tvrtki koncesionara na autocesti u Hrvatskoj kazali su da i oni očekuju poboljšanje prometa i svojih prihoda do kraja kolovoza vjerujući da bi time mogli ovu godinu završiti na lanjskoj razini. Predstavnik MUP-a je rekao da ove godine (do danas) bilježe 55 posto manje smrtno stradalih osoba u prometu te da nije bilo većih sigurnosnih problema koje nisu mogli riješiti.

HDZ se financira transparentno

Premijerka je na novinarsko pitanje kako komentira današnje pisanje nekih medija da je jedan poduzetnik izjavio Uskoku kako je plaćao HDZ-u da dobije poslove u HEP-u, odgovorila da i inače ne komentira novinske napise, ali ako je to istina i je li to istina, onda je i pitanje kako je to iz Uskoka, ili odkud već, moglo doći u novine.

Samo načelno, istaknula je, može reći da ne zna je li to točno, je li se događalo i dogodilo, i o tome ne može govoriti, ali može reći da HDZ, što se tiče financija, funkcionira isključivo prema hrvatskim zakonima i transparentno za sve građane Hrvatske.

HDZ sredstva za svoj rad, kao i sve parlamentarne stranke, dobiva iz državnog proračuna, a ta su sredstva, podsjetila je, upravo na njezin prijedlog za sve stranke ove godine smanjena za 10 posto.

Na upit što ako se današnji napisi pokažu točnim, odgovorila je kako će to pokazati da funkcionira pravna država i da će o sudbini svih koji su na bilo koji način u to upleteni, ako je istina, odlučiti pravosuđe. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 13:11:42
http://metro-portal.hr/jadranka-kosor-imamo-sanse-za-dobar-turisticki-rezultat/45060/