Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2010. 17:11:49
POZITIVA

Jadranka Kosor: Dobro smo se pripremili za turističku sezonu

Premijerka Kosor kaže da se trud isplatio i naglašava porast broja turista u zračnim lukama koje bilježe rast od 14 posto

jadranka kosor turizam
jadranka kosor turizam (Ahmet Kalajdžić/Cropix)

U dubrovačkoj Zračnoj luci danas je pod presjedanjem premijerke Jadranke Kosor održana sjednica Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku 2010., te užeg Povjerenstva za zračni promet.

Premijerka je kazala da se trud isplatio, jer su svi trendovi pozitivni. Posebna tema sjednice bile su zračne luke koje su dosad zabilježile 14 posto veći promet, na što su, kako je rečeno, imale učinke i vladine subvencije za zračni promet, osobito u dubrovačkoj Zračnoj luci koja je zahvaljujući ulaganjima u novu zgradu ostvarila i 30 posto bolji prihod u izvanzračnom poslovanju.

"Dubrovačka Zračna luka dobar je primjer ulaganja razvoja i potpore turizmu u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji", naglasila je Kosor. Dodala je kako je turizam izuzetno važna gospodarska grana za Vladu te da je ovogodišnja sezona dobro pripremljena zahvaljujući odličnoj koordinaciji svih čimbenika te da se očekuje još bolja koordinacija za 2011.

>> Damir Bajs bio bi zadovoljan i rezultatom iz 2009.

U prvih sedam mjeseci, rečeno je, zabilježen je porast broja putnika u hrvatskim zračnim lukama za 2,3 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zračna luka Zadar bilježi najveći porast od 23,7, zatim Zračna luka Dubrovnik 9,2 i Split 6,7 posto. Pad bilježi Rijeka od 55 posto, a Zračna luka Zagreb ostala je na prošlogodišnjoj razini.

U srpnju ukupan porast prometa iznosi 14,1 posto, a najveći porast bilježi Zadar 43,6, Split 24, Dubrovnik 16,8, Zračna luka Pula 15,7, a Zračna luka Zagreb 3,6 posto. Rijeka je imala pad od 40 posto.

Ministar turizma Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima po kojima je naša zemlja bolja od Europe, ali je upozorio da euforiji nema mjesta jer sezona traje. Do sada je svaki 50. turist u Europi došao u Hrvatsku, a naš je cilj da to bude svaki 45., naglasio je Bajs.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je do 18. kolovoza u Dubrovniku bilo 10 posto više dolazaka turista te da je ostvareno 13 posto više noćenja nego lani. Podsjetio je članove Vlade na obećanje u vezi infrastrukturnih projekata i cestovnu povezanost, a premijerka je odgovorila kako će obećanja održati.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar turizma Damir Bajs danas su se u Palači Sponza susreli i s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Talebom Rifaijem. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 17:11:49
http://metro-portal.hr/jadranka-kosor-dobro-smo-se-pripremili-za-turisticku-sezonu/46544/