Metro-portal.hr

objavljeno 30.10.2009. 11:54:05
Zloporaba državnog novca?

Jacques Chirac optužen za korupciju

Bivši francuski predsjednik odgovarat će na pariškom sudu zbog sumnje u fiktivno zapošljavanje u pariškoj gradskoj upravi u vrijeme dok je bio gradonačelnik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
To je prvi takav slučaj za jednog bivšeg francuskog predsjednika, objavila je njegova služba za odnose s javnošću, kako prenose agencije.

Bivši predsjednik (1995.-2007.) protiv kojega je u istom predmetu "obustavljena istraga zbog krivotvorenja javnih dokumenata", kako navode izvori iz njegovih krugova, "miran je i odlučan u nakani" da dokaže kako nije bilo fiktivnog zapošljavanja.

Chirac koji je tijekom dvanaestogodišnjeg mandata uživao predsjednički imunitet, optužen je 21. studenoga 2007. zbog "zloporabe državnog novca" za fiktivno zapošljavanje koje je navodno plaćao ured pariškog gradonačelnika, navodi AFP. Chirac je dužnost gradonačelnika obnašao od 1977. do 1995.

Međutim, još nije sigurno hoće li se suđenje održati jer je pariški državni odvjetnik Jean-Claude Marin već prije rekao da protiv Chiraca nema dovoljno dokaza.

Marin će se vjerojatno žaliti na odluku Xaviere Simeoni, sutkinje kojoj je zadaća istražiti slučaj i odlučiti trebaju li osumnjičeni odgovarati pred sudom. Uloži li Marin žalbu, žalbeni sud trebao bi donijeti konačnu odluku u roku od godinu dana, prenosi Reuters.

Sutkinja Xaviere Simeoni istraživala je 35 navodno fiktivnih ugovora o zapošljavanju koje je sklopio ured pariškog gradonačelnika kao usluge prijateljima ili Chiracovim političkim suradnicima u razdoblju od 1983. do 1998., odnosno od početka drugog Chiracova mandata u gradskoj upravi do razdoblja koje obuhvaća prve tri godine službe njegova nasljednika Jeana Tiberija.

Chiraca se na prekršajnom sudu u Parizu tereti samo za "21 fiktivni ugovor o zapošljavanju", kako navodi njegov tiskovni ured. Osim Chiraca za fiktivno zapošljavanje optuženo je još devet osoba.

Dosad još nijedan francuski predsjednik nije bio suočen s optužbom za korupciju i suđenje bi, ocjenjuje Reuters, bilo javno poniženje za čovjeka koji je četiri desetljeća bio središnja figura francuske politike. Nakon povlačenja iz političkog života Chirac je stekao popularnost i posvetio se pisanju formulara i pokretanju humanitarne zaklade. (Hina/Metro-portal)

30.10.2009. 11:54:05
http://metro-portal.hr/jacques-chirac-optuzen-za-korupciju/25358/