Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2019. 08:01:00
PRIPREME

Jačanje desnog saveza pred europske izbore

Talijanski potpredsjednik vlade Salvini sastaje se sa šefom PiS-a Kaczynskim u Poljskoj. Njih dvojicu povezuje, uz ostalo, vizija Europe bez izbjeglica

Kaczynski traži saveznike
Kaczynski traži saveznike (Arhiva)

Susret talijanskog potpredsjednika vlade Mattea Salvinija s predsjednikom poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslawom Kaczynskim jača desne saveze koji već postoje u Europi. Već godinama glavni ideolog nacionalno-konzervativne poljske stranke Pravo i pravda izražava simpatije prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Obojica se protive primanju migranata u svojim zemljama i govore o navodnoj opasnosti za tradicionalne kršćanske vrijednosti, koja je s tim povezana.

S koalicijskom vladom Lege i pokreta Pet zvijezda u Italiji, koja je na vlasti od proljeća 2018., populističke snage u istočnoj Europi dobivaju nove saveznike. Prilikom susreta u kolovozu 2018. u Milanu Matteo Salvini je hvalio mađarskog premijera Viktora Orbana probranim riječima zbog njegovog postavljanja ograde od bodljikave žice na mađarskim granicama prema Srbiji i Hrvatskoj. Za Orbana je vođa Lege "junak i suborac" zato što sprječava migrante da preko Sredozemnog mora dođu u Italiju.

Socijalna agenda desnice

Iz krugova talijanske desne vlade čula se i teza da migranti u Europu donose bolesti. Ta je tvrdnja za  Jaroslawa Kaczynskog bila tema predizborne kampanje već prije četiri godine. A talijanski premijer Giuseppe Conte je našao zajednički jezik sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem koji svojim sunarodnjacima obećava da neće primati izbjeglice i da će tako "braniti europsku civilizaciju".

Uz nesnošljivost prema strancima nacionalno orijentirane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. Ta socijalna agenda im je donijela izborne pobjede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mjesečnog dječjeg doplatka. Uz to je smanjena dob za odlazak u mirovinu i uvedeni su državni poticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova. U Varšavi se trenutno raspravlja i o dodatnim potporama za umirovljenike.

Ti projekti kroz koje građani dobiju više novca mogli su biti provedeni zahvaljujući dobrom gospodarskom stanju. Svojim socijalnim programom PiS preuzima tradicionalne političke teme ionako slabih lijevih stranaka u Poljskoj.

Zajednički protiv EU-a

I talijanska desnica ima socijalnu agendu. U predizbornoj kampanji je najavila uvođenje osnovnog dohotka i sniženje dobi za odlazak u mirovinu, što je vlada htjela provesti povećanjem državnog zaduženja. Ali, kad je Europska komisija zaprijetila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u prosincu 2018. popustili nakon višemjesečnog natezanja.

Protueuropsku retoriku Talijana tijekom tog natezanja mediji bliski poljskoj vladi su s odobravanjem komentirali jer je to natezanje sličilo poljskom natezanju s Bruxellesom oko poljske reforme pravosuđa. U oba slučaja se prosvjedovalo protiv "diktata Bruxellesa". Pritom se Poljska pokazala manje popustljivom od Italije jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sustavno provodi - unatoč svim kritikama.

PiS treba uspjehe

Ideološka potpora iz Italije u pravo vrijeme dolazi poljskom PiS-u jer su mu na unutarnjopolitičkom području nužni uspjesi. Nakon korupcijskoga skandala u najvišoj poljskoj financijskoj ustanovi ta je stranka pod pritiskom. Prema medijskim izvještajima šef Odbora za financijski nadzor (KNF) Marek Chrzanowski je jednu banku htio spasiti od propasti, ali je financijski konzultant kojega je on angažirao za to trebao dobiti veliku svotu novca. Šef KNF-a je u međuvremenu podnio ostavku, ali to je bio tek početak najvećeg skandala otkako je PiS na vlasti.

Liberalne novine Gazeta Wyborcza pišu da je KNF u tomu podupirao šef Narodne banke Adam Glapinski. On je blizak sa šefom PiS-a Jaroslawom Kaczynskim pa zahtijeva da članci o tomu budu uklonjeni s Interneta i novinarima prijeti sudskim procesima. Sad i on sam mora objašnjavati zašto su njegovi suradnici dobivali previsoke plaće. Da je jedna službenica zarađivala više od 15.000 eura mjesečno to se ne sviđa ni PiS-u. Ne uklapa se ni u njegov željeni socijalni imidž niti ide uz ime "Pravo i pravda".

Radikali postaju društveno prihvatljivi

2019. se ne održavaju samo europski izbori nego i parlamentarni izbori u Poljskoj. PiS je, istina, još uvijek po ispitivanjima javnog mnijenja u prednosti, ali i tu stranku sve više zabrinjava kako ju birači doživljavaju, a htjela bi osvojiti i nove birače. Zato su i donedavno marginalizirani radikalni nacionalisti postali društveno prihvatljivi. Nedavno je vlada skupa s njima slavila 100. obljetnicu neovisnosti Poljske.

Ovoga tjedna je jedan 28-godišnji zastupnik iz tabora radikalnih nacionalista, poznat po nesnošljivosti spram stranaca, postao državni tajnik u ministarstvu za digitalizaciju. Da je poznat po svom proruskom držanju smeta brojne Poljake. Izgleda da PiS to ne smeta unatoč službenoj proturuskoj retorici, kao što ga ne smetaju ni proruske simpatije Viktora Orbana i Mattea Salvinija.

Kad europski političari poput talijanskog potpredsjednika vlade hodočaste u Varšavu, Jaroslaw Kaczynski može biti zadovoljan. Poljski PiS i mađarski Fidesz već godinama se vide kao predvodnici politike Europe jakih nacija koje bi se zajednički trebale suprotstaviti "diktatu iz Bruxellesa". Na unutarnjem području se novi poljsko-talijanski savez već slavi kao dokaz važne uloge Poljske u Europi. Na europskoj razini je to novo povezivanje desnih populista, koji uoči izbora za Europski parlament žele konsolidirati vlastite snage.

Piše: Monika Sieradzka/DW
10.01.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/jacanje-desnog-saveza-pred-europske-izbore/116328/