Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2012. 07:37:10
APEL EU-A

Jača pritisak na UN da zaustavi nasilje u Siriji

"Užasnuti smo zločinima i nasiljem koje provodi sirijski režim i pozivamo članice UN-ova Vijeća sigurnosti da učine sve kako bi se zaustavilo nasilje", rekao je Herman Van Rompuy

Europski čelnici zatražili su u ponedjeljak navečer od UN-a da djeluje kako bi se zaustavila "represija" u Siriji, uoči sjednice Vijeća sigurnosti, javlja Hina.

"Užasnuti smo zločinima i nasiljem koje provodi sirijski režim i pozivamo članice UN-ova Vijeća sigurnosti da učine sve kako bi se zaustavilo nasilje", rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy na tiskovnoj konferenciji.

Predsjednik EU-a uputio je taj poziv nakon američke državne tajnice Hillary Clinton koja je također pozvala UN da djeluje radi prekida nasilja u Siriji.

"SAD najoštrije osuđuje eskalaciju žestokih i grubih napada sirijskog režima na vlastiti narod", rekla je Clinton u priopćenju.

"Vijeće sigurnosti mora djelovati kako bi jasno dalo do znanja sirijskom režimu da međunarodna zajednica smatra njegove postupke prijetnjom miru i sigurnosti".

Vijeće sigurnosti, gdje će se sastati više europskih ministara vanjskih poslova, među kojima Francuz Alain Juppe i Britanac William Hague, održat će u utorak sjednicu u New Yorku.

Zapadne zemlje žele da Vijeće sigurnosti prihvati rezoluciju u kojoj se traži odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. No Rusija koja raspolaže pravom veta opetovala je u ponedjeljak svoje protivljenje tom prijedlogu.

"Najmanje deset" od petnaest zemalja u Vijeću moglo bi biti za nacrt rezolucije, navode francuski diplomati.

U krvavom gušenju prosvjeda u Siriji od ožujka 2011. poginulo je više od 5.400 ljudi, po podacima UN-a.

31.01.2012. 07:37:10
http://metro-portal.hr/jaca-pritisak-na-un-da-zaustavi-nasilje-u-siriji/67772/