Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2011. 17:21:00
NEMA STRAHA ZA KUPANJE

Izvrsna kvaliteta mora na hrvatskim plažama

Pokazalo se da čak 96,9% testiranih mjesta na našoj obali ima more izvrsne kvalitete, a niti jedno mjesto nema kvalitetu ispod zadovoljavajuće

Fotografija vijesti

Od 672 testirane točke, na 651 more je bilo izvrsne kakvoće, na 12 dobre, a na 9 mjesta zadovoljavajuće kvalitete za kupanje, prenosi Hina.

Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točci ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, stoji u priopćenju Ministarstva iz kojeg napominju da su to rezultati ovogodišnjeg petog po redu ispitivanja kakvoće mora na hrvatskim plažama i odnose se na razdoblje do 17. srpnja. Ispitivanja se, kako navode, obavljaju svakih 15 dana, deset puta tijekom sezone kupanja, duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

Iz Ministarstva zaštite okoliša upućuju i na dvojezični internetski preglednik http://www.izor.hr/kakvoca/kakvoca.html koji pored ocjena kakvoće mora za kupanje i osnovnih hidrometeoroloških podataka, prikazuje i informacije o sadržaju plaža i njihove fotografije te odnedavno nudi i dodatne mogućnosti pretraživanja.

"U cilju lakšeg korištenja i pretraživanja sadržaja preglednika, prikazu kakvoće mora na plažama dodana je mogućnost pretraga plaža po opremljenosti odnosno po vrstama objekata koji su dostupni na pojedinim plažama pa se tako od sada podaci mogu pretraživati po različitim interesnim kategorijama kao što je primjerice opremljenost plaže spasilačkom službom, rampom za invalide, sportom na vodi, dječjim igralištem, parkiralištem, sidrištem, privezištem, pristaništem, bazenom i sl.", stoji u priopćenju.

Također podsjećaju da je sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, prilagođenoj međunarodnim normama i pravnoj stečevini EU, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u Hrvatskoj započeo sredinom svibnja i provodit će se do kraja rujna.

20.07.2011. 17:21:00
http://metro-portal.hr/izvrsna-kvaliteta-mora-na-hrvatskim-plazama/61496/