Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 20:01:20
WHO:

Izvor zaraze E. coli je namirnica koju više vole žene

Kako je među zaraženima daleko više žena, WHO zaključuje da se E. coli širi preko "ženske hrane"

Hrana
Hrana (mwn)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da bi podrijetlo bakterije, koja je u Europi odnijela 19 ljudskih života, mogla bi biti namirnica koju posebno cijene žene, jer su uglavnom one zaražene, javlja Hina.

"Vjerojatno se radi o namirnici koju više vole žene nego muškarci", rekla je Andrea Ellis, epidemiologinja odjela za nadzor bolesti uzrokovanih hranom i za zoonoze u WHO na konferenciji za novinare. Ona je odgovarala na pitanje o podrijetlu bakterije Escherichie coli i razlozima koji bi objasnili znatno veću zaraženost žena.

Prema WHO 12 zemalja je upozorilo na slučajeve zaraze tom bakterijom koja izaziva krvarenja probavnog sustava i u najtežim slučajevima bubrežne probleme (hemolitički uremijski sindrom HUS). Prema podacima agencija France presse na temelju podataka koje su objavile vlasti, više od 2.000 ljudi je oboljelo od početka epidemije. U Njemačkoj je umrlo 18 ljudi, a 19. žrtava je umrla u Švedskoj.

Izvor i način prenošenja bakterije su i dalje nepoznati, a Rusija i Libanon su zabranili uvoz povrća iz svih zemalja Europske unije, koja za te mjere smatra da su u suprotnosti s pravilima međunarodne trgovine. WHO ne preporučuje uvođenje ograničenja u trgovini, naglasila je Ellis.

Ona je objasnila da postoji opsežna dokumentacija o zarazi E.coli koja je moguća s osobe na osobu. Prijenos s jedne na drugu osobu moguća je pri nedostatnoj higijeni, inzistirala je ona i istaknula važnost pranja ruku.

Dodala je da uzimanje lijekova koji suzbijaju proljev nije preporučljivo jer usporava eliminaciju toksina.

03.06.2011. 20:01:20
http://metro-portal.hr/izvor-zaraze-e-coli-je-namirnica-koju-vise-vole-zene/59692/