Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2018. 15:01:00
SJAJNO!

Izvlačenje CO2 iz zraka pojeftinjuje?

Tvrtka Carbon Engineering za čistu energiju sa sjedištem u Kanadi predstavila je dizajn velikog industrijskog postrojenja koje, kako kaže, može izvući ugljikov dioksid iz atmosfere po cijeni između 94 i 232 američka dolara za tonu

Kako spasiti Zemlju?
Kako spasiti Zemlju? (Arhiva)

Visoki troškovi izvlačenja plinova s učinkom staklenika iz zraka mogli bi se smanjiti s novim tehnologijama koje mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, izjavili su u četvrtak znanstvenici.

Tvrtka Carbon Engineering za čistu energiju sa sjedištem u Kanadi predstavila je dizajn velikog industrijskog postrojenja koje, kako kaže, može izvući ugljikov dioksid iz atmosfere po cijeni između 94 i 232 američka dolara za tonu.

To je puno manje od ranijih procjena koje su se kretale od oko 600 dolara po toni, izjavio je David Keith, profesor fizike na Sveučilištu Harvard i osnivač Carbon Engineeringa koji je vodio istraživanje.

"Nadam se da ću pokazati da je ovo održiva energetska industrijska tehnologija ... nešto što je u potpunosti izvedivo", kazao je on za Reuters o studiji obavljenoj u časopisu Joule.

Carbon Engineering, koji ima 40 zaposlenih, dnevno proizvede oko tonu ugljikovog dioksida u eksperimentalnom postrojenju. Ta tehnologija omogućuje proizvodnju sintetskog goriva koristeći samo zrak, vodu i obnovljivu energiju.

17.06.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/izvlacenje-co2-iz-zraka-pojeftinjuje/112769/