Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2021. 13:41:00
EHHH...

Izumrle još 23 životinjske vrste...

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) u srijedu je odlučila da se 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića koji službeno nije viđen od 1944. godine

Nema ih više...
Nema ih više... (Arhiva)

FWS "je utvrdio da su te vrste izumrle", objavljeno je u priopćenju. Pokrenut je proces da ih se povuče s popisa ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali pronaći te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

„S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na rubu. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike", rekla je Deb Haaland, američka ministrica zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridget Fahey iz FWS-a za New York Times.

„To je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena u okolišu koje uzrokuje čovjek", dodala je.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.

Bjelokljuni djetlić je nekoć bio najveći djetlić u Americi, no krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji je put viđen 1944. na sjeveroistoku Louisiane.

01.10.2021. 13:41:00
http://metro-portal.hr/izumrlo-jos-23-zivotinjske-vrste/134426/