Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2010. 08:17:50
TRGOVAC ORUŽJEM

Izručenje Viktora Buta SAD-u neće poremetiti odnose s Rusijom

But, bivši sovjetski vojni pilot, poznat po nadimku "trgovac smrti", optužen je za prodaju oružja koja se koriste u sukobima u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi

Viktor But
Viktor But (Getty Images)

Izručenje navodnog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta iz Tajlanda u Sjedinjene Države radi suđenja, ne bi trebalo utjecati na ukupne američko-ruske odnose, ocijenio je u utorak glasnogovornik State Departmenta. Glasnogovornik Philip Crowley rekao je novinarima u utorak kako ne vjeruje da će to izručenje imati učinka na ukupne odnose SAD-a i Rusije, koje je okarakterizirao kao "široke i duboke", vođene nacionalnim interesima dviju zemalja.

"Izručenje je potpuno u skladu s našim bilateralnim sporazumima s Tajlandom i s međunarodnim pravom", dodao je Crowley. SAD već dugo traži izručenje Buta, navodnog međunarodnog trgovca oružjem koji je uhićen u Tajlandu u ožujku 2008., dok je dogovarao prodaju ručnih protuzračnih bacača kolumbijskom gerilskom pokretu FARC. Moskva se odlučno protivila njegovu izručenju i tražila da bude vraćen u Rusiju, a But je odbacio sve optužbe.

But, bivši sovjetski vojni pilot, poznat po nadimku "trgovac smrti", optužen je za prodaju oružja koja se koriste u sukobima u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi.

U SAD-u ga očekuje suđenje pod optužbom za urotu za prodaju oružja terorističkoj organizaciji za uporabu kod ubijanja Amerikanaca. Kolumbijski FARC je na američkom popisu terorističkih organizacija. Tajlandska policija i agenti američke službe za suzbijanje trgovine narkoticima DEA, uhitili su Buta u Bangkoku u ožujku 2008. u sklopu operacije u kojoj su se američki agenti predstavljali kao članovi FARC-a. But je navodno sudjelovao u sporazumu po kojem je trebao osigurati ruske protuzračne projektile i drugo oružje kolumbijskim gerilcima.

Viktor But je u utorak u Bangkoku, nakon što je uklonjena zadnja pravna prepreka njegovom izručenju Sjedinjenim Državama, predan američkim agentima koji su ga odveli na poseban zrakoplov za Sjedinjene Države, objavila je tajlandska policija. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 08:17:50
http://metro-portal.hr/izrucenje-viktora-buta-sad-u-nece-poremetiti-odnose-s-rusijom/51317/