Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2010. 09:12:28
VELIKA ŠTETA

Izraelski požar oslabio, izgorjelo pet milijuna stabala

Dopušteno je stanovnicima pet evakuiranih lokacija zbog šumskog požara u Izraelu da se vrate kućama

Požar
Požar (Getty Images)

Vatrogasci su u nedjelju uspjeli dovesti šumski požar, koji bjesni sjeverom Izraela već gotovo 72 sata, u "najstabilnije stanje", kako je izjavio zapovjednik Vatrogasne službe Shimon Romah za izraelski vojni radio, upozorivši istodobno da još nije vrijeme za pretjerani optimizam.

"Stanje u koje smo uspjeli dovesti šumski požar koji bjesni ovim područjem već 72 sata, najstabilnije je od trenutka otkad je buknuo ", kazao je Romah. No jedan od njegovih pomoćnika upozorio je da su vjetrovi, koji neprestano ometaju vatrogasce da požar u potpunosti ugase, tijekom noći ojačali te mogu ponovno utjecati na širenje požara na okolna područja.

Požar je buknuo u četvrtak prije ponoći jugoistočno od Haife. Do subote navečer odnio je 41 ljudski život, uništio 50 četvornih kilometara zemlje, progutao pet milijuna stabala i primorao 17.000 ljudi s 14 lokacija da napuste svoje domove.

Pri gašenju se obično koriste vatrogasni zrakoplovi, no u ovom je slučaju to bilo samo djelomično moguće, jer su vjetrovi cijelo vrijeme vrlo snažno puhali. Tijekom subote u gašenju požara pomagali su zrakoplovi iz Grčke, Cipra, Turske i Bugarske kao i ruski zrakoplov koji može ponijeti 42.000 litara vode. Pomoć u zrakoplovima i drugim sredstvima Izraelu šalju i Španjolska, Egipat, Jordan, Hrvatska, Rumunjska, Italija, Azerbejdžan, Velika Britanija i SAD, a palestinske su vlasti poslale vatrogasna vozila. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na konferenciji za tisak zahvalio zemljama koje su poslale pomoć Izraelu u gašenju požara.

U nedjelju rano ujutro požar je ograničen na četiri manje lokacije, a s obzirom na to da je vjetar oslabio, odmah je angažirano 30 zrakoplova, među kojima i jedan super tanker, koji prenosi 80.000 litara vode, a u Izrael je doletio u subotu navečer.

"Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti do nedjelje poslijepodne, uz pomoć 33 vatrogasna zrakoplova ugasiti veći dio požara", kazao je za Jerusalem Post visoki dužnosnik zračnih snaga izraelske vojske.

(hina/metro-portal)

 

05.12.2010. 09:12:28
http://metro-portal.hr/izraelski-pozar-oslabio-izgorjelo-pet-milijuna-stabala/52213/