Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 13:57:03
KLJUČAN TRENUTAK

Izraelska vlada na hitnom sastanku zbog sudbine Gilada Shalita

Za slobodu Shalita Izrael je spreman udovoljiti zahtjevu Hamasa da se oslobode stotine palestinskih zatvorenika i dopusti im se povratak domovima

Gilad Shalit
Gilad Shalit (Getty Images)

Suženi kabinet izraelske vlade započeo je u ponedjeljak hitni sastanak na kojem raspravlja o sudbini vojnika Gilada Shalita koji je dulje od tri godine u rukama palestinskog pokreta Hamas i trebao bi biti razmijenjen za stotine palestinskih zatvorenika.

"Za premijera Benjamina Netanyahua nastupio je trenutak istine", piše dnevni list Yediot Aharonot koji s drugim izraelskim medijima favorizira kampanju obitelji otetog vojnika da se Shalit razmijeni.

Sedmero najvažnijih ministara izraelske vlasti održalo je tri sastanka u nedjelju, no nisu postigli sporazum.

Prema javnome radiju, trojica njih, među kojima ministar obrane Ehud Barak, suglasni su da Izrael oslobodi stotine zatvorenika.

Za slobodu Shalita spremni su udovoljiti zahtjevu palestinskog pokreta Hamas da se palestinskim zatvorenicima koji bi bili oslobođeni, dopusti povratak njihovim domovima, uključujući i područje okupirane Zapadne obale.

Protiv takva prijedloga su trojica ministara, među kojima ministar vanjskih poslova Avigdor Liebermann.

Gilada Shalita (23), uhvatili su 25. lipnja 2006., na granici s pojasom Gaze paelstinski borci iz Hamasa, pokreta koji kontrolira pojase Gaze.

Shalitovi roditelji u nedjelju su se pismom obratili premijeru tražeći ga da "im spasi sina", jer je "nastupio ključan trenutak u kojem postoje dvije opcije: ili će se naš sin vratiti kući ili će biti prepušten Hamasu". (hina/metro-portal)

21.12.2009. 13:57:03
http://metro-portal.hr/izraelska-vlada-na-hitnom-sastanku-zbog-sudbine-gilada-shalita/29077/