Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2012. 22:21:55
PAKET AMANDMANA

Izraelska vlada kritizirana da potkopava nezavisnost pravosuđa

Izraelska vlada donijela je amandmane koji im omogućavaju da na čelo Vrhovnog suda stave svog čovjeka

Fotografija vijesti

Konzervativna vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak se našla na udaru kritika da zagovara slabljenje izraelskoga pravosuđa nakon što je parlament u ponedjeljak prihvatio amandmane koji će omogućiti vladi bliskom sucu Asheru Grunisu da postane predsjednik Vrhovnoga suda, javlja Hina.

Javnost cijeni Vrhovni sud, a budući da Izrael nema Ustav, taj se sud smatra neovisnim kontrolorom zakonodavstva i jamcem ljudskih prava.

U ponedjeljak je preliminarno prihvaćen i zakon koji mijenja sastav odbora koji imenuje suce Vrhovnoga suda. Kritičari kažu da će, bude li zakon finaliziran, taj odbor biti prepun desničara.

Oporbena čelnica Tzipi Livni iz stranke centra Kadime, optužila je Netanyahua da tim zakonodavnim potezima želi "promijeniti karakter nacije".

Neke su kritike stigle čak i iz Netanyahuova Likuda. "Možda bi bilo bolje jednostavno u zakon napisati koga želimo imenovati", rekao je sarkastično ministar Michael Eitan za radio izraelske vojske.

Netanyahu tvrdi da će štititi nezavisnost sudstva, a izraelski su mediji u utorak objavili da njegova vlada, iako je isprva poduprla taj prijedlog zakona, sada možda povuče potporu.

Druga je promjena konačna pa će idući mjesec Asher Grunis biti postavljen za predsjednika Vrhovnoga suda. Amandmanom je izbačena dobna granica zbog koje se Grunis (66) ne bi bio mogao kandidirati.

 

03.01.2012. 22:21:55
http://metro-portal.hr/izraelska-vlada-kritizirana-da-potkopava-nezavisnost-pravosudja/66945/