Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2009. 20:26:57
ESKALACIJA NASILJA

Izraelci u dva napada ubili šestero Palestinaca

Glasnogovornica izraelske vojske tvrdi kako dokazi upućuju na to da su ubijeni Palestinci imali "neprijateljske namjere"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelski vojnici ubili su u subotu ujutro šest Palestinaca u dva odvojena incidenta u pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale, objavili su mediji i glasnogovornica izraelske vojske.

Glasnogovornica je prenijela da su izraelski vojnici tijekom ophodnje uz zaštitni zid između Izraela i Pojasa Gaze opazili nekoliko sumnjivih osoba koje su puzale prema zidu i na njih zapucali. Nakon što se nisu zaustavili, pozvan je zrakoplov i izravno ih pogodio.

Po njezinim riječima, dokazi upućuju da su ubijeni Palestinci imali "neprijateljske namjere", a izraelski radio javlja da je na mjestu napada pronađeno oružje.

Istovremeno, na Zapadnoj obali izraelski vojnici upali su u Nablus i ubili tri pripadnika Brigada mučenika Al-Aqse, oružanog krila pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Do pucnjave je došlo dva dana nakon što je jedan Izraelac ubijen u zasjedi na Zapadnoj obali, teritoriju koji je Izrael okupirao u ratu 1967. i na kojem Palestinci žele uspostaviti neovisnu državu.

Abasov savjetnik za eskalaciju nasilja optužuje Izrael

Savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa osudio je Izrael zbog ubojstva šestorice Palestinaca i optužio ga za eskalaciju nasilja.

Nabil Abu Rdainah rekao je nakon ubojstva trojice pripadnika Abasova pokreta Fatah i još trojice Palestinaca u pojasu Gaze da "to pokazuje da Izrael nije zainteresiran za mir i da želi eskalaciju nasilja".

"Izrael minira međunarodne i američke napore za obnovom mirovnog procesa", rekao je Rdainah. Izrael je ranije objavio kako želi odmah nastaviti pregovore. (hina/metro-portal)

26.12.2009. 20:26:57
http://metro-portal.hr/izraelci-u-dva-napada-ubili-sestero-palestinaca/29404/