Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2010. 11:44:10
ZALAZAK SUNCA

Izrael za vrijeme Pashe uvodi blokadu Zapadne obale

Blokiranje palestinskih područja primjenjuje se zbog straha da bi ekstremisti napadima mogli pokušati spriječiti proslavu blagdana

(Wikipedia)

Izraelci će od nedjelje, 28. ožujka do utorka, 6. travnja, tijekom trajanja priprema i proslave blagdana Pashe (Pesaha), blokirati Zapadnu obalu, izvijestio je u nedjelju ujutro izraelski vojni glasnogovornik.

Osobama kojima je potrebna liječnička pomoć ulazak u Izrael bit će dopušten, kao i humanitarnoj pomoći, medicinskom osoblju, članovima nevladinih udruga i odvjetnicma.

Blokiranje palestinskih područja uobičajeno je tijekom židovskih blagdana. Primjenjuje se zbog bojazni da bi ekstremisti napadima mogli pokušati spriječiti proslavu blagdana.

Godine 2002. napadač samoubojica, pripadnik Hamasa, ubio je 30, a ranio 140 osoba kada se raznio u jednom izraelskom hotelu na početku tradicionalne proslave Pashe.

Pashom se obilježava egzodus Židova iz Egipta, a ove godine počinje po zalasku sunca u ponedjeljak i završava zalaskom sunca u utorak, 6. travnja. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 11:44:10
http://metro-portal.hr/izrael-za-vrijeme-pashe-uvodi-blokadu-zapadne-obale/36554/