Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2009. 14:18:12
ZAOŠTRAVANJE

Izrael tvrdi da je pregovarao s Iranom koji to odlučno odbacuje

Iranci tvrde da se radi o propagandi koja narušava pregovore, a Izraelci ne odbacuju vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izrael je u četvrtak priznao da je s Iranom, prvi put od 1979. godine kada je proglašena Islamska Republika, razgovarao o denuklearizaciji Bliskog istoka, no takvu tvrdnju Teheran je odmah opovrgnuo.

"Bilo je kontakata između predstavnice izraelskog povjerenstva za atomsku energiju i iranskog dužnosnika", rekao je Yael Doron, glasnogovornik tog povjerenstva.

Sastanci su, prema Doronu, bili zatvoreni, no Australija koja ih je organizirala, držala je shodnim o tome izvijestiti javnost. Ured premijera Benjamina Netanyahua nije želio potvrditi susrete.

Iran je, međutim, takve informacije nazvao lažnima, piše na internetskoj stranici državne televizije koja citira glasnogovornika Iranske organizacije za atomsku energiju.

"Takav čin propagande teži potkopati uspjeh iranske diplomacije na sastancima u Ženevi i Beču" s velikim silama oko iranskog nuklearnog programa, rekao je glasnogovornik Ali Širzadijan.

Izrael optužuje Iran da tajno pokušava razviti atomsku bombu, a Iran to opovrgava tvrdeći da je njegov nuklearni program isključivo civilan. Izrael ne odbacuje ni vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja.

Prema stranim stručnjacima, Izrael raspolaže s oko 200 nuklearnih bojnih glava i odbija svaku istragu o svom arsenalu.

Prema pisanju izraelskog dnevnika Haaretz, izraelsko-iranski razgovori o denuklearizaciji Bliskog istoka održani su 29. i 30. rujna u jednome hotelu u Kairu, uz nazočnost izaslanstava Jordana, Egipta, Tunisa, Maroka, Saudijske Arabije te Sjedinjenih Država i Europske unije.

Bili su prisutni i predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je Iranu dala rok da do petka dogovori s Rusijom, Francuskom i Sjedinjenim Državama modalitete obogaćivanja urana u civilne svrhe. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 14:18:12
http://metro-portal.hr/izrael-tvrdi-da-je-pregovarao-s-iranom-koji-to-odlucno-odbacuje/24818/