Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2011. 08:30:00
ŽUTI KARTON

Izrael odblokirao novac za palestinsku samoupravu

Izrael je pristao odblokirati porezne transfere Palestinskoj samoupravi nakon što je dobio jamstva da novac neće pasti u ruke islamističkog pokreta Hamas

Fotografija vijesti

Ranije ovoga mjeseca, Izrael je blokirao rutinski prijenos oko 88 milijuna dolara prikupljenih iz carina i drugih nameta koje prikuplja u ime Palestinaca, nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sklopio s Hamasom sporazum o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva.

Izraelski minsitar financija Yuval Steinitz rekao je tada da će odblokirati novac samo ako se zajamči da novac neće stići do Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada pojasom Gaze i čiji je cilj uništenje Izraela. Steinitz je u nedjelju odobrio prijenos novca rekavši da je Izrael "dobio pouzdana jamstva" da novac neće pasti u ruke Hamasa niti uporabljen za "terorističke aktivnosti".

Dvotjednu blokadu nazvao je "žutim kartonom" za Palestinsku samoupravu i upozorio da će Izrael, ako Abbas formira vladu nacionalnog jedinstva s Hamasom ili počne financirati aktivnosti militanata, opet blokirati transfere. Palestinska samouprava gotovo potpuno ovisi o pomoći donatora, među kojima su i Sjedinjene Države koje su upozorile da će daljnja pomoć ovisiti o sastavu nove palestinske vlade.

Palestinska samouprava, koja upravlja Zapadnom obalom, dobiva od poreza milijardu do 1.4 milijarde dolara godišnje. Palestinski dužnosnici upozorili su da bez tog novca neće moći ispunjavati svoje obveze, uključujući plaće.

16.05.2011. 08:30:00
http://metro-portal.hr/izrael-odblokirao-novac-za-palestinsku-samoupravu/58888/