Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 12:12:45
TRAKAVICA

Izrael ni ne pomišlja na prestanak gradnje naselja

Netanyahu je ocijenio "pretjeranom" važnost koju mediji pridaju pitanju gradnje židovskih naselja.

Netanyahu i Abas
Netanyahu i Abas (Getty Images)

Izrael ne pristaje na prekid ni na ograničavanje gradnje stambenih jedinica u židovskim kolonizacijskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu, rekao je u srijedu za javni radio tajnik izraelskog kabineta Tzvi Hauser.

"Nije bilo prekida gradnje u Jeruzalemu i neće ga biti, takva je politika izraelskih vlada u zadnjih 40 godina", kazao je Hauser, član izaslanstva koje premijera Benjamina Netanyahua prati na putovanju u Sjedinjene Države.

"Nezamislivo je da postoji ograničenje u gradnji u četvrtima u kojima živi 300.000 stanovnika", dodao je smjerajući na desetak izraelskih kolonizacijskih četvrti izgrađenih u istočnom Jeruzaelmu koje je židovska država pripojila.

Izrael je u ponedjeljak odobrio gradnju 1.300 stambenih jedinica u dijelu Jeruzalema s arapskom većinom, što je razbjesnilo Palestince i izazvalo kritike Washingtona.

Nir Hefetz, jedan od Netanyahuvih glasnogovornika podsjetio je pak za javni radio da desetomjesečni djelomični moratorij gradnje u naseljima na Zapadnoj obali koji je istekao 26. rujna, ne vrijedi za istočni Jeruzalem.

"Kada je postojala prava i iskrena želja za mirom, gradnja u Jeruzalemu nije nas spriječila da zaključimo ugovor s Jordanom, Egiptom i Palestincima", dodao je. 

Pitanje židovske gradnje, istaknuo je Netanyahu, "nevažna je tema koja se pretvara u važnu. Mislim da je to loše".(hina/metro-portal)

10.11.2010. 12:12:45
http://metro-portal.hr/izrael-ni-ne-pomislja-na-prestanak-gradnje-naselja/50990/