Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2010. 19:54:29
JEDNOSTRANO

Izrael ne želi međunarodnu istragu o napadu na humanitarnu flotu

Izraelci se samo sa SAD-om žele dogovoriti o načinima kako da provedu vlastitu istragu

Izrael Gaza humanitarna flota
Izrael Gaza humanitarna flota (Getty Images)

Izrael ne želi da međunarodno povjerenstvo provede istragu o napadu na humanitarnu flotu na putu za Gazu, no razgovara s Washingtonom o načinima kako da provede vlastitu istragu, rekao je u nedjelju izraelski veleposlanik u SAD-u.

"Odbacujemo međunarodno povjerenstvo", rekal je veleposlanik Michael Oren za Fox News. "Razgovaramo s Obaminom administracijom o tome kako provesti našu istragu", dodao je.

Devet propalestinskih aktivista ubijeno je prošloga tjedna kada su izraelski komandosi upali na brodove koji su plovili prema Gazi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon razgovarao je u s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o svome prijedlogu da se osnuje međunarodno istražno povjerenstvo o tom događaju, u kojem bi Izrael imao svoga predstavnika.

Iranski Čuvari revolucije spremni pratiti humanitarne brodove za Gazu

Čuvari revolucije, ideološka vojska iranskog režima, spremna je služiti kao zaštitna pratnja brodovlju s humanitarnom pomoći za Gazu ako ajatolah Ali Hamnei izda takvu naredbu.

"Pomorske snage Čuvara revolucije potpuno su spremne pratiti flotile slobode i mira koje prevoze humanitarnu pomoć iz cijelog svijeta za potlačeni narod u Gazi", rekao je Ali Širazi, jedan od čelnika Čuvara, javlja agencija Mehr.

"Ako ajatolah Hamnei izda pomorskim snagama Čuvara revolucije naredbu u tom smislu, one će poduzeti praktične mjere za pratnju flotila prema Gazi, koristeći se svojim sredstvima i opremom". (hina/metro-portal)

 

06.06.2010. 19:54:29
http://metro-portal.hr/izrael-ne-zeli-medjunarodnu-istragu-o-napadu-na-humanitarnu-flotu/41917/