Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 13:11:44
ZAPADNA OBALA

Izrael najavio gradnju 700 židovskih stanova u istočnom Jeruzalemu

"Izraelska vlada svakodnevno dokazuje da nije spremna za mir", kratko je odluku komentirao ured palestinskog predsjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelci su u ponedjeljak najavili da planiraju izgraditi 700 novih stanova za židove na području okupirane Zapadne obale koje smatraju dijelom Jeruzalema.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa osudio je plan, kazavši kako je izgradnja na teritoriju što su ga Izraelci okupirali 1967. tijekom Bliskoistočnog rata, ilegalna.

Prema novome nacrtu, izraelsko ministarstvo za stanogradnju pozvalo je investitore da predaju ponude za izgradnju 198 stambenih jedinica u Pisgat Zeevu, 377 domova u Neve Yaakovu i 117 stambenih zgrada u Har Homi, blizu Jeruzalema.

SAD su iznenađene izraelskim planovima o izgradnji u i oko istočnoga dijela Jeruzalema, što su ga Izraelci okupirali 1967. i gdje bi Palestinci željeli imati glavni grad svoje buduće države.

Izraelci smatraju da je cijeli Jeruzalem njihov nedjeljivi i vječni glavni grad, što nije međunarodno priznato. Pisgat Zeev, Neve Yaakov i Har Homa smatraju se predgrađima Jeruzalema.

"Izraelska vlada svakodnevno dokazuje da nije spremna za mir", rekao je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rdainah, optužujući Izraelce za zloporabu američke i međunarodne nesposobnosti da spriječe izgradnju izraelskih naselja. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 13:11:44
http://metro-portal.hr/izrael-najavio-gradnju-700-zidovskih-stanova-u-istocnom-jeruzalemu/29483/